Τετάρτη, Φεβρουαρίου 09, 2011

Κόψε κάτι, κόψε κι άλλο, κόψε...


Κόψε κάτι, κόψε κι άλλο, κόψε...

thumb
Tου Δημήτρη Μυ
Ίσως και να είναι τυχαίο, αλλά δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο ότι η επίσκεψη και οι έλεγχοι της τρόικας αυτές τις μέρες, συνοδεύεται από κάποιες ειδήσεις οι οποίες επιχειρούν να αναπτερώσουν το ηθικό και να αποκαταστήσουν τη χαμένη τιμή των διαχειριστών της εξουσίας.
Στο πλαίσιο αυτό ακούσαμε:
♦ χτες τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούγκερ να δηλώνει σίγουρος για την αναγκαιότητα επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών δανείων. Δεν ακούσαμε ωστόσο τίποτε για το κόστος αυτής της διευκόλυνσης, όπως αυτή περιγράφεται στο γαλλογερμανικό σχέδιο ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας. Περί αυτής της μακροχρόνιας υποταγής, τσιμουδιά.
♦ Για το ύψος των καταθέσεων των Ελλήνων στην Ελβετία  το οποίο φαίνεται να ανέρχεται στα 600 δισεκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel. Ακούσαμε επίσης ότι το φαινόμενο αυτό προσέλκυσε το ενδιαφέρον στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, όπου ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου συναντήθηκε με την πρόεδρο της Ελβετίας Μισελίν Καλμί-Ρέι. Σύμφωνα με τις πληροφορίες το περιοδικού, ο δύο πολιτικοί συμφώνησαν να συνεργαστούν οι αρχές των κρατών, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν μέρος αυτών των καταθέσεων προέρχεται από νόμιμες δραστηριότητες και εάν καταβάλλονται φόροι για τόκους σε κάποια από τις δύο χώρες. Δεν ακούσαμε κι ούτε πρόκειται, ποιοι κρύβονται πίσω απ’ όλο αυτό το… κρυμμένο χρήμα.
♦ Τον υπουργό άμυνας να διαβεβαιώνει ότι θα διερευνηθούν όλα τόσο από την ελληνική όσο και από τη γερμανική δικαιοσύνη" τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας απευθυνόμενος στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, αναφορικά με τα δημοσιεύματα του "Der Spiegel" για χρηματισμό Ελλήνων αξιωματούχων στην αγορά 4 υποβρυχίων. Ο Ευ. Βενιζέλος ανέφερε ότι ήδη το ΣΔΟΕ διεξάγει ενδελεχή έρευνα και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση είναι σε θέση να γνωρίζει ότι υπάρχουν στοιχεία που χρήζουν έρευνας. Έχουμε ακούσει τόσες και τόσες διαβεβαιώσεις για να πιστέψουμε μια ακόμη…
Τι μένει λοιπόν; Αυτό που θα αφήσουν πίσω τους οι τροικανοί όταν ολοκληρώσουν τους ελέγχους τους. Θα αρχίσουμε να το κατανοούμε τις επόμενες μέρες, μπορούμε ωστόσο από τώρα να το «προβλέψουμε» καθώς έχουμε ήδη κάποια εμπειρία. Θα διατυπωθεί κάπως έτσι. «Πάμε καλά, ωστόσο, κάποιες μικρές τρύπες στον προϋπολογισμό πρέπει να καλυφθούν». Κι αυτές οι τρύπες δε θα καλυφθούν απ’ τα κλεμμένα, ούτε από τις καταθέσεις του εξωτερικού, ούτε από τις μίζες. Από τις περικοπές στους μισθούς και στις δημόσιες κοινωνικές δαπάνες θα …γεμίσουν.
(Κείμενο απο "Το ποντίκι" http://www.topontiki.gr/article/13764 )

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Sweet Tomatoes Printable Coupons