Τετάρτη, Μαρτίου 23, 2011

1ος γυρος τελος στην Δικαστικη διαμαχη Ελλαδας- Σκοπιων




Σήμερα το απόγευμα τελείωσε η παρουσίαση των σκοπιανών επιχειρημάτων
Την Πέμπτη 24 και την Παρασκευή 25 Μαρτίου η Ελλάδα θα υποβάλλει τα δικά της επιχειρήματα ενάντια στη κατηγορία των Σκοπίων που οδήγησαν την Ελλάδα ενωπίω του δικαστηρίου της Χάγης, ύστερα από προσφυγή της σκοπιανής κυβερνήσεως στις 17 Νοεμβρίου 2008, με πρόσχημα το ελληνικό ΒΕΤΟ στις ενταξιακές προσπάθειες των Σκοπιανών στους κόλπους του ΝΑΤΟ.

Η Σκοπιανή πλευρά υποστήριξε πως εσκεμμένα η Ελλάδα παρεμπόδισε καθώς και επηρέασε άλλα Μέλη στην τελική απόφαση της μη αποδοχής του Κράτους των Σκοπίων στην Συμμαχία μέχρι να επιλυθεί το θέμα της ονομασίας ως εκ τούτου κάτι τέτοιο παραβιάζει το άρθρο 11 ενδιάμεσης συμφωνίας των δυο κρατών του 1995.

Αντικρούοντας τις ελληνικές κατηγορίες για μη τηρήσει της ενδιάμεσης συμφωνίας από την πλευρά των Σκοπίων, όπως υποστηρίζει η ελληνική πλευρά, τέθηκαν ερωτήματα από τον Philippe Sands, νομικό εκπρόσωπο της πΓΔΜ ΄΄Πως μπορεί κανείς να υποστηρίζει ότι η μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων ή ο καθορισμός μιας λεωφόρου με τον όνομα του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι πράξεις που δεν συμβαδίζουν με το διεθνές δίκαιο, πως είναι δυνατόν μια φωτογραφία που δείχνει ένα ακροατήριο σε ένα παιχνίδι μπάσκετ να ανεμίζει μια σημαία που απαγορεύτηκε, ως αιτιολόγηση για την άρνησή της στο ΝΑΤΟ;΄΄.
Ο Sands κατέληξε λέγοντας πώς δεν υπάρχει καμία σοβαρή ένδειξη για παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας από την προσφηγούσα και πως ακόμη και εάν η ΠΓΔΜ έχει παραβιάσει την ενδιάμεση συμφωνία, πράγμα που δεν συμβαίνει, δεν έχει σημασία σε αυτήν την διαμάχη, ώστε να δικαιολογηθεί η παραβίαση του άρθρου 11 της Συμφωνίας.

Την παρουσίαση της θέσης των Σκοπίων ανέλαβε ο υπουργός εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι πράγμα που προδίδει κύρος στις σκοπιανές επιδιώξεις. Την ελληνική υπεράσπιση ανατέθηκαν να εκπροσωπήσουν ο πρέσβης Γ. Σαββαΐδη και η νομικός σύμβουλος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Τελαλιάν.

Δυστυχώς δεν έχει δοθεί το απαιτούμενο βάρος από ελληνικής κυβερνήσεως (ούτε και ενημέρωση) στο βαθμό που θα έπρεπε μιας και εικάζεται πως η απόφαση του Δικαστηρίου θα παίξει σημαντικό ρόλο στις μελλοντικές εξελίξεις στο ζήτημα της Σκοπινικής ονομασίας αφού θα μπορούνε να χρησιμοποιήσουν μια αρνητική κατάληξη εις βάρος της Ελλάδος.


Νεκρός

1 comments:

baron_samedi είπε...

Ο "προφήτης" Μητσοτάκης το '92 είχε πει: "Ποιος θα θυμάται το Σκοπιανικό, το πολύ σε 10 χρόνια το όλο θέμα θα 'χει ξεχαστεί". 19 χρόνια πέρασαν Κωνσταντίνε μου...

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Sweet Tomatoes Printable Coupons