Σάββατο, Μαρτίου 26, 2011

Παρέλαση Απόψεων








Το post αυτό είναι απάντηση στο σχόλιο της Ανεσιδώρας που αφορά το post

Συμφωνώ και εγώ με την κατάργηση της Eurovision, ας κάνουμε ένα κίνημα ‘’Δεν θέλω την συμμετοχή της Ελλάδος στην Eurovision’’.
Προτιμώ τους ανθρώπους που έχουν άποψη , ακόμα και αν είναι διαφορετική από την δική μου, από αυτούς που δεν έχουν.
Για να βάλουμε τα πράγματα στην θέση τους ας κάνουμε μερικές διορθώσεις σε κάποια λαθάκια. Οι παρελάσεις δεν ξεκίνησαν την εποχή του Μεταξά. Παρελάσεις γίνονταν από αρχαιοτάτων χρόνων σαν επίδειξη ισχύος , ψυχαγωγία καθώς και μνήμης ή λατρείας προσωπικοτήτων, καταστάσεων και θεών. Οι μαθητικές παρελάσεις απλά επισημοποιήθηκαν επί Μεταξά στην Ελλάδα. Μαθητικές παρελάσεις γίνονταν και παλιότερα κατ΄ επιλογή των ίδιων των συμμετεχόντων
Το να χαρακτηρίζουμε τις παρελάσεις φασιστική προπαγάνδα ή κατάλοιπο είναι αστείο. Οι παρελάσεις στρατιωτικές - μαθητικές εξυπηρετούν πολλούς σκοπούς που δεν μπορώ να αναλύσω εδώ λόγο περιορισμένου χρόνου και όρεξης . Σε αυτό το σημείο θέλω να τονίσω την σημασία των παρελάσεων στα κομμουνιστικό καθεστώτα γιατί οι περισσότεροι χρησιμοποιώντας την λέξη’’ φασισμός’’ αναφέρονται μόνο στον ναζιστικό τύπο φασισμού και ξεχνάνε τον κομουνιστικό φασισμό που κατά την γνώμη μου είναι χειρότερος. Κάθε μορφή ακραίας ιδεολογία οδηγεί σε φασισμό.
Η άρνηση συμμετοχής σε παρέλαση την εποχή του Μεταξά μπορεί να οδηγούσε σε διώξεις αλλά τότε υπήρχε ένα απολυταρχικό καθεστώς και όχι δημοκρατικό όπως σήμερα. Η χρησιμοποίηση της παρέλασης σαν εργαλείο έλεγχου πολιτικών πεποιθήσεων σε ένα απολυταρχικό καθεστώς δεν καθιστά τις ίδιες τις παρελάσεις φασιστικές. Αν κάποιοι θεωρούν πως οι παρελάσεις πρέπει να καταργηθούν γιατί μας θυμίζουν χουντικά χρόνια θα έπρεπε με την ίδια λογική να γκρεμίσουμε κάποια φράγματα, δρόμους και εργοστάσια που γίνανε εκείνες τις εποχές. Μην ξεχνάμε και την διαγραφή των γεωργικών χρεών θα ήταν ενδιαφέρων να τα επαναφέρουμε, έτσι μωρέ για να βοηθήσουμε λίγο και τις φτωχές ελληνικές τράπεζες.
Με το να τιμούμε την μνήμη κάποιων προσώπων ή γεγονότων με την μορφή των παρελάσεων δεν τις καθιστά προπαγάνδα. Η περιφορά του επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή είναι προπαγάνδα; Κάποιοι φαίνεται πως δεν έχουμε καταλάβει πως τιμούμε την μνήμη όλων αυτών που αγωνίστηκαν για να μπορούμε σήμερα (σε κάποιο βαθμό) να ζούμε ελεύθεροι και όχι για να γιορτάσουμε τις χούντες του παρελθόντος.

Τώρα πιο συγκεκριμένα:

‘’ -Αυτός που είναι άξιος να γίνει σημαιοφόρος είναι ο μαθητής με την μεγαλύτερη βαθμολογία. Η φιλοπατρία του καθενός μάλλον δεν είναι σημαντικό κριτήριο μπροστά στον μέσο όρο.’’

Ο μέσος όρος του βαθμού δεν σε βγάζει εκτός παρελάσεων άρα δεν θίγει την φιλοπατρία οποιουδήποτε Η θέση του σημαιοφόρου έχει να κάνει με την επιβράβευση και όχι με το πόσο εθνικόφρων είναι κάποιος. Περισσότερο σχέση έχει με τις μαθητικές επιδώσεις και το κατά πόσο θα έπρεπε να βαθμολογούμε την προσπάθεια και την επίδοση παρά με τίποτα άλλο. Λίγο άτοπο το επιχείρημα σου.

‘’ -Στην παρέλαση παίρνουν μέρος μαθητές που έχουν το ανάλογο ύψος. Όποιος δηλαδή έχει ύψος 1,50 αυτόματα απορρίπτεται; Δεν ήξερα ότι η αγάπη για την πατρίδα υπολογίζεται με το μέτρο!’’

Συμφωνώ μαζί σου, αλλά και πάλι δεν έχει να κάνει με την αγάπη στην πατρίδα αλλά με τι θεωρείτε πρότυπο κάλους. Όταν επισκέπτεσαι έναν φίλο σου που γιορτάζει ή έχει γενέθλια (ουσιαστικά όταν τιμάς την μνήμη του με την παρουσία σου) φοράς κάτι όμορφο, είναι κάτι παραπλήσιο αν και διαφωνώ με την προοπτική.

‘’-Η εμφάνισή τους πρέπει να είναι κόσμια. Πέρα από το προφανές, που είναι το μπάνιο και το αποσμητικό, ποιο άλλο κριτήριο μπορεί να υπάρχει; Αν έχω δηλαδή δέκα σκουλαρίκια και πρασινα μαλλιά είμαι ακατάλληλη για να παρελάσω για την όποια γιορτή του έθνους; Σε περίπτωση επιστράτευσης όμως για την προστασία του έθνους δεν πιστεύω να μου πει κανένας ”Εσύ μην πας στον πόλεμο, έχεις σκουλαρίκια και ανταύγειες...”

Έχεις καιρό μάλλον να παρακολουθήσεις παρέλαση.
Ο χαρακτηρισμός κόσμια έχει να κάνει με το τι είναι αποδεκτό στην κουλτούρα του κάθε λαού και γενικά με το τι είναι (όπως σου αρέσει να γράφεις ) κοινώς αποδεκτό. Στις παρελάσεις της Ζιμπάμπουας οι μαθητές μπορούνε να παρελάσουν με σκουλαρίκια στην μύτη κάτι διαφορετικό δεν θα ήταν επιθυμητό….. και αν θέλεις ένα σοβαρό επιχείρημα να παρακολουθήσεις τις μαθητικές παρελάσεις των μουσουλμανικών χωρών, δεν φοράνε τα κοριτσάκια μαντίλες; Όσον αφορά την περίπτωση επιστράτευσης , ε δεν νομίζω μόλις σου πούνε ότι πας για πόλεμο να κάτσεις να βάψεις ανταύγειες και να βάλεις σκουλαρίκια; Αλλά ακόμα και να το κάνεις θα σε διατάξουνε (μάλλον) να τα βγάλεις γιατί η κοινή εμφάνιση μέσα στον στρατό εξυπηρετεί σκοπούς δεν είναι κάτι που αποΦΑΣΙΣΤΙΚΕ για να σου σπάσουμε τα νεύρα.

‘’ -Στο σημείο αυτό θέλω να σε πληροφορήσω ότι μεγάλωσα έχοντας δύο παππούδες με αναπηρία και επομένως είμαι πολύ ευαίσθητη σε θέματα που αφορούν τα ΑΜΕΑ. To ξέρεις οτι για να λάβει κάποιος μαθητής με αναπηρία μέρος στην παρέλαση πρέπει να πάρει έγκριση από τον σύλλογο καθηγητών; Αν αυτο δεν είναι ρατσισμός τότε τι είναι;’’

Το ξέρεις πως για να συμμετέχει κάποιος με αναπηρία σε αθλητικές δραστηριότητες ή σε κάποιες συγκεκριμένες κοινωνικές δραστηριότητες (οδήγηση) θα πρέπει να πάρει έγκριση από γιατρούς και άλλους φορείς που να διαβεβαιώνουνε την ασφάλεια του πρωταρχικός και μετά την ασφάλεια και τον γύρο του. Η παρέλαση εντάσσεται στις αθλητικές δραστηριότητες Εσύ συγκεκριμένα θα έπρεπε να το ξέρεις αυτό. Αν αυτό δεν είναι άγνοια τότε τι είναι;

‘’-Γίνεται αναφορά επίσης ότι οι καθηγητές κρίνουν τους υποψήφιους για παρέλαση σύμφωνα με το ήθος τους. Λυπάμαι, αλλά αρνούμαι να περάσω από μία επιτροπή ήθους που αποτελείται από ανθρώπους που το κράτος όρισε ως κατάλληλους για να με παιδαγωγίσουν, χωρίς καν να έχουν υποβληθεί οι ίδιοι σε κάποιον βασικό και στοιχειώδη έλεγχο.’’

Έχει πλάκα ότι τα άτομα που αρνούνται τον έλεγχο είναι τα αυτά που θέλουν να το επιβάλουνε σε άλλους. Συμφωνώ κατά ‘λλα. Θα έπρεπε να υπάρχει έλεγχος στο ήθος των παιδαγωγών, αν και κάτι τέτοιο είναι δύσκολο γιατί πρώτα θα πρέπει να προσδιορίσουμε τι είναι ήθος.

‘’ Για να σε προλάβω πριν χαρακτηρίσεις τα σχετικά ΦΕΚ αναχρονιστικά και υποστηρίξεις οτι δεν εφαρμόζονται πλέον, έχω συζητήσει με πολλούς μαθητές για αυτό το θέμα και δυστυχώς ισχύουν ακόμα.’’

Τα σχετικά ΦΕΚ είναι αναχρονιστικά και δεν εφαρμόζονται πλέον, μάλλον δεν έχεις συζητήσει με πολλούς μαθητές για αυτό το θέμα. Υπήρξα μαθητής πριν 15 χρόνια και δεν είδα να εφαρμόζονται αυτά που αναφέρεις. Σίγουρα υπάρχουν περιπτώσεις που έχουν δημιουργηθεί θέματα, υποκινούμενα πιστεύω αλλά δεν είναι λόγος να καταργηθούν οι παρελάσεις .

Οι παρελάσεις είναι γιορτές (εθνική εορτασμοί) που μας βοηθάνε να μην ξεχνάμε ποιοι είμαστε, ‘’ οι λαοί που ξεχνούν την ιστορία τους είναι καταδικασμένοι να την ξαναζήσουν’’. Σε όλες τις κοινωνίες υπάρχουν άνθρωποι που είναι κακόβουλοι και κακοπροαίρετοι εκμεταλλεύονται καταστάσεις για να προβάλουμε τις επιδιώξεις τους (προπαγάνδα) αυτό όμως δεν πρέπει να μας οδηγεί στον φασισμό καταργώντας τις εθνικές και μη εορτές.
Πιστεύω πως πρέπει να γίνει μια αναθεώρηση του ΦΕΚ που αφορά τις μαθητικές παρελάσεις για να μην δίνετε πάτημα στους κακοπροαίρετους να εκμεταλλεύονται λάθος διατυπώσεις και αναχρονισμούς που δεν συμβαδίζουνε με τα σημερινά δεδομένα.
Οι παρελάσεις είναι ένα όμορφο πανηγύρι , μια γιορτή μνήμης και νίκης ενάντια στον αυταρχισμό. Θα ήταν όμορφο να τις τιμούμε ενωμένοι και με περηφάνια. Οι περισσότεροι Έλληνες νομίζω συμφωνούν με αυτό και αυτό είναι ένας ακόμα λόγος που θα πρέπει να συνεχίσουν να υφίστανται. Αυτό είναι δημοκρατία.

Υ.Γ. Αλήθεια πια είναι η γνώμη σας για τις καρναβαλλιστικές παρελάσεις ; Μήπως πρώτα θα έπρεπε να καταργήσουμε και αυτές μιας και έχουν μεγαλύτερο κόστος για το κράτος από τις εθνικές;
Νεκρός

1 comments:

Siciliano είπε...

Φίλε Νεκρέ συμφωνώ απολύτως με αυτά που έχεις γράψει στο κείμενο . Με γλίτωσες από πάρα πολύ χρόνο καθώς μόλις τώρα είδα το comment τις φίλης Ανεσιδώρας και θα έγραφα ακριβώς τα ίδια πράγματα . Όσο για τις καρναβαλλιστικές παρελάσεις είναι και αυτό μια μορφή τιμής προς την αρχαία Ελλάδα (μιας και τιμούν τον Βάκχο και τον Μώμο ) αλλά θα ήθελα και αυτές να παραμείνουν έστω και για αυτήν την θύμηση των παλιών μεγαλείων της χώρας .

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Sweet Tomatoes Printable Coupons