Παρασκευή, Μαΐου 27, 2011

"ΣΦΙΓΓΕΙ ΤΑ ΛΟΥΡΙΑ" Ο ΠΛΑΤΙΝΙ...

Από την 1 Ιουνίου, νέοι κανόνες θα τεθούν σε ισχύ, που θα φέρoυν επανάσταση στον τρόπο που λειτουργεί το ποδόσφαιρο. Το Οικονομικό Fair Play (FFP) θα είναι ο σημαντικότερος κανόνας της UEFA από τότε που ανέλαβε την προεδρία της ο Μισέλ Πλατινί και έχει σχεδιαστεί για να πατάξει τη δημιουργία χρεών από τους συλλόγους...


Η προσεχής μεταγραφική περίοδος θα σημάνει την εκκίνηση για μια τριετή μεταβατική περίοδο και θα ισχύσει για τα σωματεία από την επόμενη κιόλας σεζόν (2011-2012). Το FFP ενισχύεται από την επιθυμία του Πλατινί να εξασφαλιστούν ίσοι όροι ανταγωνισμού για τις 660 κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης, οι οποίες είναι διασκορπισμένες σε 53 χώρες.


Ο τρεις φορές Ευρωπαίος Ποδοσφαιριστής της Χρονιάς και πρώην διευθυντής της Γαλλίας ήταν ειλικρινής για την «ανεξέλεγκτη εμπορευματοποίηση» του ποδοσφαίρου, κάτι που είναι εχθρός του αθλήματος και το έχει μετατρέψει από ρομαντικό σπορ σε στέρεο παιχνίδι συμφερόντων...


Ο Gianni Infantino, γενικός γραμματέας της UEFA, υποστηρίζει ότι έχει εξασφαλίσει ομόφωνη συμφωνία σε όλη την Ευρώπη για τους νέους κανόνες, οι οποίοι θα τεθούν σταδιακά σε εφαρμογή από τον Ιούνιο. Ως αρχικό συμβιβασμό, οι σύλλογοι θα μπορούν να καταγράφουν απώλειες κατ 'ανώτατο όριο των € 45 εκατ. (£ 39.5m) συνολικά τα επόμενα τρία χρόνια. Αυτές μπορούν να καλ'υπτονται από τον μεγαλομέτοχο, αλλά μόνο αν επενδύει τα χρήματα σε αντάλλαγμα για μετοχές, κι όχι με δανεισμό όπως έκανε ο Ρομάν Αμπράμοβιτς όταν πρωτοπήρε τον έλεγχο της Τσέλσι. Αν οι ιδιοκτήτες είναι σε θέση να επιδοτήσουν τα χρέη, η μέγιστη απώλεια θα μπορεί να είναι € 5 εκατ. (£ 4,4 εκ.).

Από το 2014 έως το 2017, η συνολική επιτρεπόμενη απώλεια θα μειωθεί σε € 30 εκατ. (£ 26.3m) και για κάθε τριετία θα παρακολουθείται από την UEFA. Μετά από αυτό, η UEFA ελπίζει ότι οι σύλλογοι θα μπορούν να διαχειρίζονται τα οικονομικά τους κι ότι θα επέλθει ισσοροπία σε αυτά.

Η uefa, βασιζόμενη στους ισολογισμούς των ομάδων για τη διετία 2011-2013, θα πάρει πρώτη φορά μέτρα κατά τη διάρκεια τη σεζόν 2013-2014. Όσες ομάδες δεν πληρούν τις προυποθέσεις της, θ' αποκλείονται από τις διοργανώσεις της uefa για την αγωνιστική περίοδο 2014-2015.

FPP- ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ
1) Τα σωματεία θα είναι σε θέση να καταγράψουν μέγιστες απώλειες ύψους £39.5m πριν από το 2014.

2) Από το 2014 έως το 2017, η συνολική επιτρεπόμενη απώλεια θα μειωθεί σε £ 26.3m.

3) Οι Ιδιοκτήτες δεν μπορούν να διασώσουν τους συλλόγους από το χρέος με την προσωπική τους περιουσία.

4) Τα σωματεία ενδέχεται να αντιμετωπίσουν τον αποκλεισμό από τις διοργανώσεις της UEFA την περίοδο 2014-2015.

5) Το νεοσύστατο Club Financial Control Panel θα εξασφαλίζει ότι οι κανόνες τηρούνται από τις ομάδες.

Π.χ. σήμερα η Άρσεναλ θ' ανταποκρινόταν με άνεση στις απαιτήσεις της FPP, όχι όμως κι οι Μάντσεστερ Γ., Τσέλσι, Λίβερπουλ, Μαντσεστερ Σίτι. Αυτές θ' αποτύγχαναν. Ο Ιnfantino είπε ότι περίπου οι μισές από τις 660 ομάδες δεν πληρούν τις προυποθέσεις της uefa, τόνισε όμως ότι η uefa θα φανeί επιοικής ως προς τις ατασταλίες των περασμένων ετών.
Οι κανόνες θα διασφαλίζονται από το νεοσύστατο Financial Control Panel, το οποίο θ' αποτελείται από μια ομάδα 8 ανεξάρτητων οικονομικών εμπειρογνωμόνων υπό την προεδρία του πρώην πρωθυπουργού του Βελγίου Jean-Luc Dehaene.


Ωστόσο υπάρχει σκεπτικισμός σχετικά με το κτά πόσο θα εφαρμοστούν αυστηρά αυτοί οι νέοι κανόνες. Αν π.χ. οι τεράστιες αποπληρωμές των τόκων της Μάντσεστερ Γ. την οδηγήσει σε εκ νέου υπέρογκα χρέη, αν η Μπαρτσελόνα ολοκληρώσει την μεταγγραφή του Σεσκ Φαμπρέγας μς χρήματα που δεν υπάρχουν στα ταμεία της, κι αν η Μάντσεστερ Σίτι καταφέρει να μπει στο CHL ξοδεύοντας λεφτά υπεράνω του κανονικού, τότε η uefa είναι διατεθημένη να βάλει το μαχαίρι βαθειά στο κόκαλο; Ή θα κάνει τα στραβά μάτια;


"Όλοι γνωρίζουν τους κανόνες και θα πάμε κατευθείαν με βάση αυτούς", δήλωσε ο Infantino. Το ερώτημα είναι: "θα πρέπει πραγματικά να κάνουμε κάτι ουσιαστικό;" Και η απάντηση είναι "Ναι, βέβαια . Η αμαξοστοιχία εγκατέλειψε το σταθμό, έχουμε ξεκινήσει και δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής. Η φήμη του νέου συστήματος, αλλά και του ίδιου του Πλατινί εξαρτάται κυρίως απ' αυτό το εγχείρημα..."


Ο Andy Green, ένας αναλυτής επενδύσεων στο χώρο του ποδοσφαίρου επισημαίνει: "Θα ήταν απελπιστικό να έχουμε αυτές τις τυμπανοκρουσίες και στη συνέχεια να μην συμβεί τίποτε. Νομίζω ότι θα λειτουργήσει, επειδή η αξιοπιστία του Πλατινί είναι δεδομένη. Πήγαμε μαζί στην έρευνα της εξεταστικής επιτροπής για τη διακυβέρνηση στο ποδόσφαιρο και υπάρχει η πεποίθηση ότι αυτό θα αλλάξει τον τρόπο που γίνονται τα πράγματα...


Δαπάνες όπως η ανάπτυξη των τμημάτων υποδομής, εργασίες για την βελτίωση του σταδίου, αλλά και έξοδα για την καλλυτέρευση των γηπεδικών εγκαταστάσεων (π.χ βελτίωση χλοοτάπητα) δεν μετράνε για την FPP. Π.χ. η Τσέλσι ξοδεύει κάθε χρόνο 10 εκατ.£ για τις ακαδημίες και 9 εκατ.£ για τη συνρήρηση του "Στάμφορντ Μπριτζ". Ως εκ τούτου, οι κανονισμοί του FPP θα επιτρέπουν στην Τσέλσι να μειώσει τις δαπάνες της κατά 19 εκατ.£, το οποίο είναι ένα σημαντικό ποσό μπροστά στα 71 εκατ. £ απώλειες που κατέγραψε στον περσινό της ισολογισμό.


Πάντως υπάρχει μια δικλείδα ασφαλείας. Μια ομάδα μπορεί να πάρει άδεια uefa αν πληρεί 2 κριτήρια: 1) Αν ελατώσει το μέγεθος των χρεών της (δηλαδή παίρνει άδεια uefa άσχετα με το αν έχει χρέη, αρκεί αυτά να μειώνονται)
2) Αν το όριο των χρεών υπερβαίνεται, εξ' αιτίας των συμβολαίων των ποδοσφαιριστών που είχαν υπογραφεί πριν τον Ιουνιο του 2010. Ωστόσο, αυτή η ευελιξία είναι διαθέσιμη μόνο για την περίοδο που λήγει το 2012.


Η uefa έχει πει ότι θα δείξει κατανόηση, αλλά αυτό δεν πρέπει να συγχέεται με την αδυναμία. O Infantino επεσήμανε ότι έχουμε 27 ομάδες που έχουν αποκλειστεί από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις κατά τα τελευταία πέντε χρόνια, επειδή δεν πληρούσαν τα κριτήρια χορήγησης αδειών σύλλογο. Η Μαγιόρκα, η οποία τερμάτισε πέμπτη στην La Liga την περασμένη σεζόν, αποκλείστηκε από την Ευρώπη αυτή τη σεζόν λόγω των οικονομικών προβλημάτων της. Αυτή η μείωση των εξόδων που θ' αναγκαστούν να υποστούν τα μεγάλα κλαμπ, θα έχει ασφαλώς αντίκτυπο και στους μισθούς των ποδοσφαιριστών...

ΥΓ: Τι λέει με λίγα λόγια ο Πλατινί; Κάνατε ότι κάνατε τόσα χρόνια, από δω και πέρα όποιος δημιουργήσει χρέη του κόβουμε τον κ..ο, τελειώνουν οι αστρονομικές μεταγγραφές τύπου Τόρρες και υποχρεώνει τις ομάδες ν' ασχοληθούν με τα τμήματα υποδομής τους. Ο Γάλλος χτυπάει τους "δυνατούς" και προσπαθεί να μικρύνει την ψαλίδα μεταξύ οικονομικά ισχυρών και ασθενέστερων. Έτσι κύριε Μπιτσαξή και κύριε Γερουλάνε; Με τους δυνατούς τα βάζει ο Μεσιέ Πλατινί...

Posted by: e-diseis.com


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Sweet Tomatoes Printable Coupons