Παρασκευή, Μαΐου 27, 2011

Σε εξέλιξη το Συμβούλιο - Μετά από αυτό, τί;



 Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια. Σημειώνεται ότι στο ενδιάμεσο ενημέρωσαν τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις οι υπουργοί Οικονομικών και Εξωτερικών, οι οποίοι στη συνέχεια αποχώρησαν. Στη σύσκεψη συμμετέχουν οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών κομμάτων μόνο – ήτοι ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Α. Σαμαράς, η γενική γραμματέας της Κ.Ε του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ο πρόεδρος του Λα.Ο.Σ, Γιώργος Καρατζαφέρης και ο πρόεδρος της Κ.Ο του Συ.Ριζ.Α, Αλέξης Τσίπρας. Οι επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη και της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, δεν έχουν προσκληθεί, καθώς θεωρείται ότι τα κόμματά τους δεν έχουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.
 
Ο κ. Παπούλιας, σύμφωνα με πληροφορίες, τόνισε ότι απαιτείται να ληφθούν εκείνα τα μέτρα που θα διασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή, καθώς και να στοχεύουν στην προστασία των οικονομικά αδυνάτων.
Στη συνέχεια οι πολιτικοί αρχηγοί ενημερώθηκαν (μέχρι τις 13:15) για όλες τις πτυχές της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα από τους υπουργούς Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου και Εξωτερικών Δ.Δρούτσα. Ακολούθως, οι πολιτικοί αρχηγοί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνέχισαν τη σύσκεψη.

Το μεγάλο ερώτημα που απασχολεί κοινή γνώμη και επαΐοντες είναι φυσικά προς τι η σημερινή σύσκεψη, η οποία συνεκλήθη ύστερα από αίτημα του πρωθυπουργού. Ο κ. Παπανδρέου είχε συναντηθεί μόλις προχθές με τους πολιτικούς αρχηγούς, τους ενημέρωσε για την – οικτρή – κατάσταση της οικονομίας και τον κίνδυνο να μην λάβουμε την επόμενη δόση από τα χρήματα του μηχανισμού στήριξης, ιδιαίτερα από το ΔΝΤ. Ωστόσο, στις επίμονες εκκλήσεις του για συναίνεση και υπερψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, ώστε να πειστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να συμφωνήσει σε νέα έκτακτη δανειοδότηση της Ελλάδας, εισέπραξε ομόφωνη σχεδόν αρνητική απάντηση (με την επιφύλαξη του Λα.Ο.Σ και της ΔΗ.ΣΥ).

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός φλέρταρε με την ιδέα της διεξαγωγής δημοψηφίσματος, ενώ η Επίτροπος της χώρας μας στην Ε.Ε, Μαρία Δαμανάκη, προειδοποίησε ότι εξυφαίνονται σενάρια αναγκαστικής έξωσης της Ελλάδας από το ευρώ. Τα σενάρια αυτά ήλθε να ενισχύσει και η χθεσινή δήλωση του επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ότι σε περίπτωση που το ΔΝΤ δεν εκταμιεύσει το μέρος των χρημάτων που του αναλογούν από την επόμενη δόση του μηχανισμού στήριξης στην Ελλάδα, τότε η Ευρωζώνη θα κληθεί να αναπληρώσει το κενό, κάτι που θεωρεί απίθανο να γίνει τελικά. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο Υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γιαν Κέες ντε Γιάγκερ, επανέλαβε χθες την παγιωμένη, όπως φαίνεται, θέση που επικρατεί στους κόλπους της Ε.Ε – ότι δηλαδή αν δεν συναινέσει η Ν.Δ στο Μεσοπρόθεσμο, «λεφτά δεν έχει τον Ιούνιο».

Ωστόσο, παρόλες τις καταιγιστικές εξελίξεις, ο κ. Σαμαράς διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν συναινεί. Το ίδιο αναμένεται να κάνει και σήμερα, στις νέες δραματικές εκκλήσεις που πιθανολογείται ότι θα του απευθύνει ο πρωθυπουργός. Για την κυρία Παπαρήγα και τον κ. Τσίπρα βέβαια, ούτε λόγος δεν γίνεται. Με άλλα λόγια, ο κ. Παπανδρέου μόνο τον κ. Καρατζαφέρη μπορεί να ελπίζει ότι θα πείσει, γεγονός που δεν θα θεωρηθεί σε καμία περίπτωση «αρκετό» από τους Ευρωπαίους.

Το επόμενο ερώτημα επομένως είναι τι θα γίνει αν ναυαγήσει, όπως όλα δείχνουν, και η σημερινή συνάντηση. Μολονότι διακινείται ευρέως το σενάριο των εκλογών, κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με αυτοκτονία: Υπενθυμίζεται ότι ακόμη και αν προκηρυχθούν σήμερα εκλογές, αυτές δεν μπορούν να διεξαχθούν πριν τη 19η Ιουνίου, αφού απαιτείται η μεσολάβηση 21 ημερών εκ του Συντάγματος. Στις 29 Ιουνίου όμως υποτίθεται ότι θα πρέπει να μας καταβληθεί η επόμενη δόση, ενδεχόμενο που απομακρύνεται όλο και περισσότερο. Τέλος, στις 15 Ιουλίου εξαντλούνται και τα τελευταία αποθέματα μετρητών που διαθέτει το κράτος.

Γεννάται επομένως η απορία: έχουμε χρόνο για εκλογές, από τις οποίες μάλιστα δεν θα προκύψει πιθανότατα αυτοδύναμη κυβέρνηση; Έχουμε χρόνο για δημοψήφισμα; Και αν δεν υπάρχει χρόνος για τίποτε εκ των δύο, αλλά ούτε και τα κόμματα συναινούν στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής, όπως ζητούν οι Ευρωπαίοι προκειμένου να συνεχίσουν να μας χρηματοδοτούν, τότε τι θα γίνει;
Ας ελπίσουμε ότι η απάντηση θα δοθεί τουλάχιστον σήμερα...

Νικηφόρος Μαλεβίτης
malevitis@reporter.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Sweet Tomatoes Printable Coupons