Δευτέρα, Αυγούστου 01, 2011

Οι εφημερίδες υπηρετούν την ενημέρωση...

Επανειλημμένα έχω υποστηρίξει πως, άσχετα με την εντύπωση που δυστυχώς έχει επικρατήσει τα τελευταία χρόνια, η ενημέρωση είναι μια διαδικασία η οποία υπηρετείται αποκλειστικά και μόνο από τις εφημερίδες και πως τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης δεν είναι αντικειμενικά σε θέση, αλλά και δεν ενδιαφέρονται να ανταποκριθούν σ' αυτόν τον ρόλο. Και αδιαμφισβήτητη απόδειξη αποτελεί ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν οι αποφάσεις της πρόσφατης διάσκεψης κορυφής των Βρυξελλών για το ελληνικό χρέος.

Δεν νομίζω να υπάρχει πολίτης, ο οποίος θεωρεί πως η ενημέρωση δεν αποτελεί μόνο δικαίωμα αλλά και υποχρέωσή του, που να πιστεύει ότι η κάλυψη του συγκεκριμένου θέματος από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο του επέτρεψε να γνωρίζει με ακρίβεια και σε βάθος ποια είναι τα θετικά και τα αρνητικά μιας σειράς αποφάσεων οι οποίες θα επηρεάσουν για χρόνια τη ζωή του. Οπως πάγια συμβαίνει, τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων αρκέστηκαν στην απλή παράθεση των αποφάσεων και σε ένα ή δύο ατεκμηρίωτα, επιδοκιμαστικά ή αφοριστικά, σχόλια συνεργατών τους. Ουσιαστικά η τηλεοπτική ενημέρωση αφέθηκε στο έλεος της κομματικής προπαγάνδας, κυβερνητικής ή αντιπολιτευτικής.

Πρώτο απαράδεκτο ενημερωτικά φαινόμενο η δημοσιογραφική κάλυψη του γεγονότος από τους λεγόμενους "πολιτικούς ρεπόρτερ" των καναλιών, που ουσιαστικά λειτουργούν ως απλοί μεταφορείς της προπαγάνδας του πολιτικού χώρου τον οποίο καλύπτουν. Και δεύτερο απαράδεκτο φαινόμενο οι καθιερωμένες αντιπαραθέσεις κομματικών εκπροσώπων, για τους οποίους ο μέσος τηλεθεατής γνωρίζει τι θα πει ο καθένας τους πριν ακόμη ανοίξει το στόμα του, και καταλήγουν με τη γελοία πλέον πρακτική να μιλάνε όλοι ταυτόχρονα και να μην καταλαβαίνεις τι λένε.

Εκείνο που σε τέτοιες περιπτώσεις χρειαζόταν ήταν ο ήρεμος και σοβαρός διάλογος εκπροσώπων του τραπεζικού και του ακαδημαϊκού χώρου, οι οποίοι αν μη τι άλλο διατυπώνουν, στην πλειονότητά τους, απόψεις οι οποίες δεν υπηρετούν πολιτικές σκοπιμότητες και κομματικές υστεροβουλίες. Μια σχετική προσπάθεια έγινε από την κρατική τηλεόραση, αλλά δεν είχε συνέχεια. Η ιδιωτική δεν μπήκε καν στον κόπο μιας τέτοιας προσέγγισης της επικαιρότητας. Κι όσο για τα περίφημα blogs, αυτά παρέμειναν για μία ακόμη φορά βυθισμένα στις ψευδαισθήσεις τους ότι η επιλεκτική αναδημοσίευση αποσπασμάτων από ρεπορτάζ εφημερίδων και οι αφοριστικοί σχολιασμοί προσώπων και γεγονότων είναι δημοσιογραφία.

Άρθρο του κ. Ερρίκου Μπαρτζινόπουλου στο ethnos.gr

Ναι, οι άγιες οι εφημερίδες και τα κακά τα blogs. Στο μόνο σημείο που συμφωνώ είναι στο κομμάτι για την τηλεόραση, αλλά είναι χιλιοειπωμένο και κυρίως από το Μέσο το οποίο επικρίνει, δηλαδή τα blogs...

Ας μη μιλήσω και για τις αθλητικές εφημερίδες. Εκείνες κι αν είναι άκρως αντικειμενικές...

Τέλος να πω και ότι ο ηλεκτρονικός τύπος είναι η συνέχεια των εφημερίδων, ένα μέσο ενημέρωσης που σίγουρα σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχει καν...

2 comments:

Ανώνυμος είπε...

oi athlitikes efimerides os epi to pleisto apeuthinontai se opadous, ara typous pou den einai kai toso antikeimenikoi.
tora gia ta perissotera blogs pou o kathenas grafei oti tou katevei sto kefali anonima, (skopima?) klp ti na peis..
stis efimerides ama diavazeis xronia exeis mia sxesi me tous arthrografous kai empistevesai orismena pragmata.

tora an esy mou kotsareis mia ypografi, anadimosieusi apo tadePaparologia.gr epipedou troktiko i baron samedi de nomizo oti mporei na theorithei sovari dimosiografia px.
efimerides vs perissotera blogs assos pros to paron

baron_samedi είπε...

Οι αθλητικες εφημεριδες απευθυνονται σε οπαδους. Σωστο.
Οι πολιτικες που απευθυνονται, σε πολιτικοποιημενους ή σε κοματικοποιημενους αναγνωστες;

Οσο για τα μπλογκ: Σίγουρα γράφονται πολλλοι "παπαδες", σίγουρα γραφονται πολλες ανακριβειες, ομως μπορεις να κρινεις πιο μπλογκ ειναι (εστω και σ ενα βαθμο) εγκυρο και πιο ειναι αναξιοπιστο.

Επισης στα μπλογκ γραφονται πολλες αληθειες, οι οποιες σκοπιμως αποσιοπουνται ειτε απο την τηλεοραση, ειτε απο το ραδιοφωνο, ειτε απο τις εκαστοτε εφημεριδες.

Τελος εγω δεν κανω δημοσιογραφια, γιατι απλουστατα δεν ειμαι δημοσιογραφος (ευτυχως). Οπως εχεις καταλαβει γραφω την αποψη μου πανω σε ποδοσφαιρικα θεματα και πιστεψε με, ειμαι κλασσεις ανωτερος (τουλαχιστον πανω σε θεματα γνωσεων και τακτικης στο ποδοσφαιρο) απο τους περισσοτερους αθλητικους "κοστουματους" δημοσιογραφους.

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Sweet Tomatoes Printable Coupons