Κυριακή, Σεπτεμβρίου 18, 2011

Αφοπλίζοντας τον HIV..

Οι επιστήμονες αφόπλισαν τον HIV φέρνοντας πιο κοντά το εμβόλιο...

Οι ερευνητές βρήκαν έναν τρόπο να προλάβουν την καταστροφική δράση του ιού HIV στην άμυνα του οργανισμού μας σύμφωνα με αποτελέσματα που δημοσίευσαν σε ένα σοβαρό και έγκυρο επιστημονικό περιοδικό το «Αίμα».

Η έρευνα που διεξήχθη από τους επιστήμονες του Imperial College του Λονδίνου και του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, αν και διεπιστώθη μόνο στο εργαστήριο, μπορεί πράγματι να έχει σημαντικές εξελίξεις στην ανάπτυξη του εμβολίου για τον ιό HIV.

Ο HIV που προκαλεί το Σύνδρομο της Ανθρώπινης Ανοσοανεπάρκειας η αλλιώς, γνωστό ως AIDS, είναι τρίτη μεγαλύτερη αιτία θανάτου στις υποανάπτυξη χώρες, σκοτώνοντας περίπου 1.8 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως. Μάλιστα περίπου 2.6 εκατομμύρια ήταν οι άνθρωποι που μολύνθηκαν από τον ιό μόνο το 2009.

Η έρευνα έδειξε ότι ο ιός HIV είναι αδύναμος να προκαλέσει ζημιά στο αμυντικό μας σύστημα αν η χοληστερόλη που φέρεται στη μεμβράνη του ιού αφαιρεθεί. Συνήθως όταν ένα άτομο μολυνθεί, η έμφυτη αμυντική αντίδραση του οργανισμού του προσφέρει μια άμεση άμυνα. Ωστόσο πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι ο HIV προκαλεί το έμφυτο αμυντικό σύστημα του ανθρώπου να αντιδρά υπερβολικά στην αρχή με συνέπεια την πλήρη αποδυνάμωση της δεύτερης γραμμής άμυνας του ανοσοποιητικού μας συστήματος κάτι που είναι γνωστό ως προσαρμοστική ανοσολογική απάντηση.

Στη νέα μελέτη οι ερευνητές κατάφεραν να αφαιρέσουν τη χοληστερόλη από τη μεμβράνη που περιβάλλει τον ιό και διαπίστωσαν ότι με αυτόν τον τρόπο ο HIV δεν μπορούσε πλέον να επιφέρει την προσαρμοστική ανοσολογική απάντηση. Αυτό επέτρεπε στα Τ κύτταρα, μια εκ των δυο κατηγοριών λεμφοκυττάρων, να επιφέρουν μια πολύ δυνατή επίθεση ενάντια στον ιό. Αυτά τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν την παραπάνω θεωρία ότι ο HIV υπερδιεγείρει την έμφυτη αντίδραση στην αρχή ώστε να αποδυναμώσει εν τέλει την ουσιαστική άμυνα μας.

Ο Δρ. Αντριάνο Μποάσο, ένας εκ των ερευνητών του Imperial College στο Λονδίνο, δήλωσε τα εξής. "Ο HIV είναι πολύ ύπουλος. Κι αυτό γιατί αποφεύγει τον αμυντικό στρατό του εκείνου που μολύνει με το να διεγείρει μια υπερ-αντίδραση η οποία στην ουσία καταστρέφει το αμυντικό σύστημα. Είναι σαν να φουλάρεις το αυτοκίνητο σου με πρώτη για πολύ ώρα. Στο τέλος η μηχανή δεν θα αντέξει.’’

Αυτό ίσως είναι και η αιτία γιατί μέχρι τώρα η ανάπτυξη ενός εμβολίου αποδείχθηκε τόσο δύσκολη.

Πως ακριβώς μολύνει ο ιός HIV τα ανθρώπινα κύτταρα και πως αντιδρά η άμυνα μας;

Ο ΗΙV λαμβάνει τη μεμβράνη από τα κύτταρα που μολύνει. Αυτή η μεμβράνη ως γνωστό διαθέτει χοληστερόλη που τη βοηθά να διαθέτει μια ρευστότητα.Αυτή η ρευστότητα στη μεμβράνη είναι που επιτρέπει στον ιό να αλληλεπιδρά με άλλα κατηγορίες κυττάρων. Η συγκεκριμένη χοληστερόλη διαφέρει από τη χοληστερίνη για την οποία μιλάμε στην ανάπτυξη αθηρωματικής πλάκας.

Κανονικά μια υποκατηγορία αμυντικών κυττάρων που είναι γνωστά ως πλασματοκυτταροειδή δενδριτικά κύτταρα (pDCs) αναγνωρίζουν πολύ γρήγορα τον HIV και αντιδρούν με το να παράγουν αγγελιοφόρα μόρια γνωστά ως ιντερφερόνες. Αυτά τα μόρια ενεργοποιούν διάφορες διαδικασίες άμυνας οι οποίες στην αρχή τουλάχιστον, είναι χρήσιμες αλλά αν παραμείνουν για πολύ ενεργές αποδυναμώνουν το αμυντικό σύστημα.

Έτσι οι ερευνητές που συνεργάστηκαν, βρήκαν ότι αν η χοληστερόλη αφαιρείτο από το περίβλημα του HIV αυτός αδυνατεί να ενεργοποιήσει τα παραπάνω κύτταρα (τα πλασματοκυτταροειδή δενδριτικά κύτταρα) κι έτσι τα ανθρώπινα κύτταρα T είναι σε θέση πλέον να εξαπολύσουν μια απερίγραπτη επίθεση ενάντια στον ιό HIV.

Ο Δρ Μποάσο δήλωσε για τον ιό ότι “πρόκειτα για έναν στρατό που έχασε τα όπλα του αλλά που διαθέτει ακόμη σημαίες έτσι ώστε ένας άλλος στρατός να τον βρει και να του επιτεθεί.”

Η επόμενη αποστολή της συγκεκριμένης διεθνής ερευνητικής ομάδας είναι να δοκιμάσουν κατά πόσο ένας τέτοιος απενεργοποιημένος ιός θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για το πολυαναμενόμενο εμβόλιο.

Τι να πει κανείς…μακάρι!!

skai.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Sweet Tomatoes Printable Coupons