Πέμπτη, Οκτωβρίου 20, 2011

12/8/1883: Η μέρα που (σχεδόν) ήρθε το τέλος του κόσμου...

Ο Μεξικανός αστρονόμος Jose Bonilla είναι ο μοναδικός άνθρωπος στη Γη που είδε το τέλος να έρχεται, παρατηρώντας καθαρά μέσα από το τηλεσκόπιό του μια σειρά από κομήτες που θα αφάνιζαν τη Γη να περνούν ξυστά από πάνω της. Σχεδόν 220 χρόνια πριν...

Θυμίζει σενάριο sci-fi ταινίας με πρωταγωνιστή τον Bruce Willis (ναι, το Armageddon), αλλά αυτό που μόλις διάβασες είναι το πόρισμα που βγήκε πριν από λίγες μέρες από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μεξικό, αφού ανέλυσαν ξανά τα ευρήματα του αστρονόμου Bonilla.

Πώς έχει όμως αυτή η απίστευτη ιστορία εξαρχής; Στις 12 και 13 Αυγούστου του 1883, ο Jose Bonilla μέτρησε από το Zacratecas του Μεξικό περίπου 450 ιπτάμενα αντικείμενα που περιβάλλονταν από κάτι σαν σύννεφο να περνούν μπροστά από τον ήλιο, αλλά προς μεγάλη του απογοήτευση άκουσε τους πολύ πιο έμπειρους αστρονόμους από την Puebla και το Mexico City να του λένε πως δεν τίποτα δεν πέρασε μπροστά από τα δικά τους τηλεσκόπια.

Ο Bonilla έγραψε ένα άρθρο για το εύρημά(;) του στο γαλλικό περιοδικό L'Astronomie με τον εκδότη, όμως, του περιοδικού να κάνει πλάκα εις βάρος του Bonilla σημειώνοντας στο τέλος του άρθρου ότι πιθανότατα επρόκειτο για έντομα, σκόνη ή πουλιά που πέρασαν μπροστά από το τηλεσκόπιο του Μεξικανού.

Παρ' όλ' αυτά, η δικαίωση φαίνεται πως έρχεται έστω και καθυστερημένα για τον αστρονόμο, αφού το Πανεπιστήμιο του Μεξικό συμπέρανε πως αυτά που είδε τελικά ο Bonilla ήταν κομμάτια ενός τεράστιου κομήτη βάρους δισεκατομμύριων τόνων και ο λόγος που οι άλλοι Μεξικανοί αστρονόμοι δεν τα παρατήρησαν ήταν γιατί τα κομμάτια του κομήτη πέρασαν τρομακτικά κοντά από την επιφάνεια της Γης, με αποτέλεσμα να είναι ορατά μόνο σε ένα πολύ συγκεκριμένο κομμάτι της.

Νόμιζες πως αυτό ήταν το καλύτερο; Μην βιάζεσαι. Η απόσταση του Zacratecas από την Puebla και το Mexico City δεν είναι μεγαλύτερη των 650 χλμ. κι έτσι σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Πανεπιστημίου, ο κομήτης μπορεί να πέρασε μόλις 500 χιλιόμετρα μακριά από τη Γη! Σαν να βρίσκεσαι δηλαδή στην Αθήνα και να περάσει από τη Θεσσαλονίκη.

Ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις αν ο κομήτης έπεφτε στη Γη; Η πλήρης αφάνιση της ανθρωπότητας! Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μεξικό προχώρησαν το εύρημα του Bonilla ένα βήμα παραπέρα υπολογίζοντας πόσα κομμάτι “πεταξαν” δίπλα από τη Γη συνολικά εκείνο το διήμερο, καθώς ο αστρονόμος είχε καθίσει πίσω από το τηλεσκόπιό του μόλις για 3,5 ώρες συνολικά μετρώντας 447 κομμάτια.

Τι έδειξε η πράξη του Πανεπιστημίου; Ότι στις 12 και 13/8/1883, δίπλα από τη Γη πέρασαν (κρατήσου) 3.275 κομμάτια, κάθε ένα από τα οποία ισοδυναμεί με τον μετεωρίτη που έπεσε το 1908 στη ρωσική λίμνη Tugunska και είχε 1.000 φορές μεγαλύτερη ισχύ απ' ό,τι η Χιροσίμα.

Διάβασέ τα πάλι καλά. Το ένα κομμάτι του κομήτη θα ισοδυναμούσε με 1.000 Χιροσίμες. Ο κομήτης διαλύθηκε και έπεσε ξυστά από τη Γη, σε 3.275 κομμάτια. Τολμάει κάποιος να κάνει τα μαθηματικά;

cosmo.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Sweet Tomatoes Printable Coupons