Πέμπτη, Νοεμβρίου 03, 2011

«Η Ελλάδα θα αποφασίσει αν θα μείνει στο Ευρώ»

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, ξεκαθάρισαν ότι η 6η δόση θα εκταμιευτεί μόνο εφόσον η Ελλάδα τηρήσει κατά γράμμα τις δεσμεύσεις της απέναντι στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης και κυρίως της συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου. Παράλληλα, έθεσαν θέμα γρήγορης διεξαγωγής του δημοψηφίσματος (αναφέρθηκαν η 4η και η 5η Δεκέμβρίου) και έκαναν σαφές ότι από το αποτέλεσμά του θα κριθεί η παρουσία της Ελλάδας στη ζώνη του Ευρώ.

«Δεν μπορούμε να παραμείνουμε σε περίοδο παρατεταμένης αβεβαιότητας. Το δημοψήφισμα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν. Είπαμε περίπου στις 4 Δεκεμβρίου. Η Ελλάδα, θέλουμε να μείνει και θα κάνουμε τα πάντα για αυτό. Οι Ελληνες πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν να συνεχίσουν την περιπέτειά τους μαζί μας ή όχι. Κάνουμε τα πάντα για να καταστήσουμε δυνατό το Ευρώ», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

«Υπάρχουν κανόνες για τις 17 χώρες της Ευρωζώνης και δεν μπορούμε να δεχθούμε παραβίαση των κανονων αυτών από καμία χώρα», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι «η έκτη δόση μπορεί να πληρωθεί μόνο αν η Ελλάδα κυρώσει το σύνολο των αποφάσεων της 27ης Οκτωβρίου. Το δημοψήφισμα αλλάζει το πλαίσιο στο οποίο κινούμαστε, αν γίνει πρέπει να γίνει στις αρχές Δεκεμβρίου και το ερώτημα πρέπει να είναι ναι ή όχι στην Ευρωζώνη».

«Αν η ο ελληνικός λαός πει δεν το θέλουμε, θα το σεβαστούμε. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι θα εγκαταλείψουμε το Ευρώ», πρόσθεσε.

Σε βαρύ κλίμα η συνάντηση με Μέρκελ και Σαρκοζί

Πριν την κοινή συνέντευξη Τύπου προηγήθηκε συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Νικολά Σαρκοζί, με τους δύο ευρωπαίους ηγέτες να ασκούν ισχυρές πιέσεις στον πρωθυπουργό της Ελλάδας προκειμένου να αποφασίσει είτε την απόφαση του δημοψηφίσματος είτε την άμεση διεξαγωγή του. Τόσο η γαλλική «Le Monde» όσο και η βρετανική «The Guardian» είχαν ήδη αφήσει να εννοηθεί ότι η εκταμίευση της έκτης δόσης συνδέεται άμεσα με τον χρόνο διεξαγωγής του δημοψηφίσματος. Την ίδια άποψη είχε εκφράσει νωρίτερα και η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

Νωρίτερα, το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters είχε μεταδώσει επικαλούμενο δηλώσεις εκπροσώπου της κ. Λαγκάρντ πως έχει παγώσει η εκταμίευση του πακέτου των 8 δισ. ευρώ μέχρι η Ελλάδα να εφαρμόσει τις αποφάσεις της 27ης Οκτωβρίου.

Παράλληλα, ο Γιώργος Παπανδρέου φάνηκε αμετανόητος ως προς την απόφαση του να διενεργηθεί δημψήφισμα για τη νέα δανειακή σύμβαση και αρνήθηκε να αποσύρει την εξαγγελία του, αν και δέχθηκε πολλές πιέσεις.

Στο μεταξύ, βαρύ είναι το κλίμα, μετά και την ανακοίνωση για μίνι σύνοδο ευρωπαίων αξιωματούχων αύριο «για την Ελλάδα, χωρίς την Ελλάδα», πριν τη Σύνοδο των G20. Υπενθυμίζεται πως σε αυτή θα συμμετάσχει και η Ισπανία η οποία δεν είναι μέλος των G20.

zougla.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Sweet Tomatoes Printable Coupons