Πέμπτη, Νοεμβρίου 03, 2011

Πολιτικό χάος και στην Ιταλία..

Ψήφο εμπιστοσύνης ζητά ο "κλονιζόμενος" Μπερλουσκόνι

Νέα πηγή αβεβαιότητας για την Ευρωζώνη προσθέτει η Ιταλία, καθώς ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι σύμφωνα με συνεργάτες του αναμένεται να συνδέσει τα μέτρα που απαιτούνται από την ΕΕ με παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του.

Ο πρωθυπουργός, προσθέτουν κυβερνητικές πηγές, εξήγησε ότι μέσα στις επόμενες δεκαπέντε ημέρες θα έχουν καθοριστεί λεπτομερώς τα συγκεκριμένα μέτρα, υπό την μορφή νομοθετικού διατάγματος και τροπολογιών.

Παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι εννοεί να αρχίσει διάλογο με τα συνδικάτα για τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας (διευκόλυνση απολύσεων) και την αύξηση της συντάξιμης ηλικίας.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Κοριέρε Ντέλα Σέρα, ο Μπερλουσκόνι τόνισε ότι "με τον τρόπο αυτό, η Ιταλία σέβεται τις δεσμεύεις της και συμβάλλει στο κοινό σχέδιο για την διαχείριση της χρηματοοικονομικής κρίσης".

Ωστόσο ο Μπερλουσκόνι πηγαίνει με "άδεια χέρια" στη Σύνοδο της G20 στις Κάννες. Η καρέκλα του τρέμει, καθώς "μπερλουσκονικοί αντάρτες" βουλευτές ζητούν νέα κυβέρνηση.

Μετά την Ελλάδα, η διεθνής πίεση φαίνεται να μετατοπίζεται στην Ιταλία, η οικονομία της οποίας έχει βρεθεί τις τελευταίες ημέρες στο στόχαστρο των αγορών, ενώ η συμμετοχή του Μπερλουσκόνι στην G20 σκιάζεται πλέον από το ενδεχόμενο σενάριο - που υποκίνησε η Ελλάδα - για έξοδο χώρας-μέλους από την ευρωζώνη.

Ο "Καβαλιέρε" μπορεί να είναι σίγουρος ότι φτάνοντας στις Κάννες για τη Σύνοδο της G20 δεν θα του στρώσουν το "κόκκινο χαλί", καθώς η Ιταλία δεν φαίνεται να συμμορφώνεται με τις επιταγές της ευρωζώνης για σοβαρές διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία.


Οι γύπες μύρισαν πολιτικό αίμα


Το υπουργικό Συμβούλιο που συνεδρίασε το βράδυ της Τετάρτης κατέληξε σε τροπολογία του "νόμου οικονομικής σταθερότητας" και όχι σε νομοθετικό διάταγμα για μέτρα αναφορικά με το εργασιακά και τις συντάξεις, που απαιτεί η Ευρώπη από την Ιταλία.

Παράλληλα, την Πέμπτη νέο αρνητικό ρεκόρ σημείωσαν τα spreads - η διαφορά απόδοσης ιταλικών και γερμανικών 10ετών ομολόγων - που αγγίζει τις 460 μονάδες βάσεις.


Οι σχολιαστές τονίζουν ότι "μετά την Ελλάδα, σήμερα κρίνεται η τύχη της Ιταλίας".
Υπό αυτές τις συνθήκες, έξι δυσαρεστημένοι "μπερλουσκονικοί" βουλευτές με επιστολή τους που δημοσιεύει η εφημερίδα Corriere della Sera ζητούν από τον πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι να εφαρμόσει άμεσα όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και να ανοίξει μια καινούρια φάση, προωθώντας το σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Sweet Tomatoes Printable Coupons