Δευτέρα, Νοεμβρίου 14, 2011

Μπράιβικ: "Είμαι στρατιωτικός διοικητής"

Αρνήθηκε να δηλώσει ένοχος, ο Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ, ο οποίος κατηγορείται για τον θάνατο 77 ανθρώπων στη Νορβηγία. Τι είπε στο δικαστήριο...

Η δίκη του Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ, του δράστη της διπλής επίθεσης στις 22 Ιουλίου στη Νορβηγία που κόστισε τη ζωή σε 77 ανθρώπους, αναμένεται να ξεκινήσει στις 16 Απριλίου 2012, όπως ανακοίνωσε δικαστήριο του Όσλο.

Ο Μπράιβικ, που φορούσε ένα σκούρο κοστούμι, με ήρεμη φωνή αποπειράθηκε να καταφερθεί εναντίον του δικαστηρίου, όμως ο δικαστής τον διέκοψε.

"Είμαι στρατιωτικός διοικητής του αντιστασιακού κινήματος της Νορβηγίας και των Ναϊτών Ιπποτών της Νορβηγίας. Δεν αναγνωρίζω την αρμοδιότητα του δικαστηρίου επειδή έχει λάβει εντολή από οργανισμούς που υποστηρίζουν την ιδεολογία του μίσους που επιθυμεί την αποδόμηση της νορβηγικής κοινωνίας και επειδή υποστηρίζει την πολυπολιτισμικότητα", δήλωσε ο Μπράιβικ.

"Αναγνωρίζω τις πράξεις, όμως δεν δηλώνω ένοχος", πρόσθεσε.

Σήμερα ήταν η πρώτη φορά που οι συγγενείς των θυμάτων των δύο επιθέσεων, αλλά και ο Τύπος είχαν τη δυνατότητα να ακούσουν τον Μπράιβικ να μιλά ενώπιον του δικαστηρίου. Περίπου 120 άνθρωποι ήταν παρόντες στην αίθουσα, ενώ εκατοντάδες άλλοι είχαν συρρεύσει σε γειτονικές αίθουσες απ' όπου παρακολουθούσαν μέσω βίντεο την ακροαματική διαδικασία.

Η διάρκεια της δίκης εκτιμάται αυτή τη στιγμή ότι θα φτάσει τις 10 εβδομάδες, όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Γκάιρ Ενγκεμπρέτσεν, γραμματέας του δικαστηρίου του Όσλο, διευκρινίζοντας ότι η ημερομηνία ορίστηκε κατόπιν συνεννόησης με την υπεράσπιση.

Η δίκη θα διεξαχθεί στο δικαστήριο του Όσλο, όμως θα μεταδίδεται απευθείας σε πολλά άλλα δικαστήρια, ώστε να μπορούν να την παρακολουθήσουν συγγενείς των θυμάτων από άλλες περιοχές της Νορβηγίας.


Νωρίτερα σήμερα το δικαστήριο αποφάσισε να παρατείνει κατά 12 εβδομάδες την προσωρινή κράτηση του Μπράιβικ. Ήταν η πρώτη φορά που η ακροαματική διαδικασία ήταν ανοιχτή στο κοινό.

Στη διάρκεια των οκτώ από τις δώδεκα εβδομάδες της κράτησής του θα ελέγχονται οι επισκέψεις που δέχεται ο Μπράιβικ, ενώ για τέσσερις εβδομάδες δεν θα του επιτρέπεται να έχει πρόσβαση στα μέσα ενημέρωσης.

Ο εισαγγελέας Πάαλ-Φρέντρικ Χιορτ Κράμπι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να ασκήσει έφεση ώστε να παραταθεί το χρονικό διάστημα που ο Μπράιβικ δεν θα έχει πρόσβαση στα μέσα ενημέρωσης.

Ο Κράμπι πρόσθεσε εξάλλου ότι κανένα μέλος της οικογένειας του δράστη δεν έχει ζητήσει να τον επισκεφθεί, ενώ ούτε ο ίδιος έχει ζητήσει να δεχθεί επίσκεψη από κάποιον.

news247.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Sweet Tomatoes Printable Coupons