Δευτέρα, Νοεμβρίου 21, 2011

Αλλαγή σκυτάλης στην Ισπανία

Την άνετη επικράτηση του Μαριάνο Ραχόι και του Λαϊκού Κόμματός καταγράφουν τα επίσημα αποτελέσματα

Τα προγνωστικά επιβεβαιώνονται και το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα καταγράφει θριαμβευτική νίκη στις χθεσινές εκλογές της Ισπανίας, κατακτώντας απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή. Ο Μαριάνο Ραχόι αναλαμβάνει τα ηνία της χώρας, εν μέσω της «λαίλαπας» της οικονομικής κρίσης, με την ανεργία και την αγανάκτηση των πολιτών για τη λιτότητα στα ύψη.

Εκλογικό «Βατερλό» για τους Σοσιαλιστές, που καταγράφουν το χειρότερο αποτέλεσμα στη μετά Φράνκο εποχή. Είσοδος στη νέα Βουλή των αριστερών Βάσκων. Με καταμετρημένο το 77% του συνόλου των ψήφων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ισπανικού υπουργείου Εσωτερικών, το Λαϊκό Κόμμα παίρνει ποσοστό 44%, αγγίζοντας και ξεπερνώντας κατά πολύ την αυτοδυναμία για το σχηματισμό κυβέρνησης. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) συγκεντρώνει το 29%.


Στη μετά-Φράνκο πολιτική περίοδο, για το πρώτο η χθεσινή επίδοση είναι η καλύτερη εκλογική. Αντιθέτως, για το δεύτερο, είναι η χειρότερη.

Σ’ ότι αφορά την κατανομή των εδρών, στο 70% των επίσημα καταμετρημένων ψηφοδελτίων, το Λαϊκό Κόμμα καταλαμβάνει 187 έδρες από τις 350 της Βουλής και το Σοσιαλιστικό 109.

Νωρίτερα, το Exit poll του RTVE «έδινε» μεταξύ 181-185 έδρες στο Λαϊκό Κόμμα, και 115-199 έδρες στους Σοσιαλιστές στο ισπανικό Κοινοβούλιο.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) αναμένεται να συγκεντρώσει συνολικά 115-119 έδρες στο ισπανικό Κοινοβούλιο.

Οι Σοσιαλιστές «κατέβηκαν» στις κάλπες με υποψήφιο τον 60χρονο Αλφρέδο Πέρες Ρουμπαλκάμπα, ο οποίος ανέλαβε μετά την αποχώρηση του Χοσέ Θαπατέρο και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης.

Σήμερα οι 11 απο τις 17 περιοχές της Ισπανίας που απολαμβάνουν αυτονομίας, έχουν τοπική κυβέρνηση όπου πλειοψηφεί το Λαϊκό Κόμμα, όπως και στο ήμισυ των δήμων-κοινοτήτων.

Η κάμψη του εκλογικού ποσοστού των Σοσιαλιστών αποφέρει κέρδη στην κοινοβουλευτική εκπροσώπηση των αριστερών Βάσκων (κόμμα Amaiur, προερχόμενο από το Μπατασούνα) που θα έχει 6 ή 7 έδρες στη νέα Βουλή, σύμφωνα με exit poll της TVE. Κέρδη αναμένει και η Izquierda Unida.

Η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις κάλπες φαίνεται πως θα είναι χαμηλότερη κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες συγκριτικά με τις βουλευτικές εκλογές του 2008. Λίγο πριν κλείσουν οι κάλπες η προσέλευση έφθανε σε ποσοστό 57,63%, ενώ την ίδια ώρα στις προηγούμενες εκλογές ήταν 60,95%, σύμφωνα με το δικτυακό τόπο της εφημερίδας El Pais.

Συνολικά 36 εκατομμύρια εκλογείς κλήθηκαν την Κυριακή στις κάλπες προκειμένου να εκλέξουν με το σύστημα της αναλογικής 350 βουλευτές και 208 γερουσιαστές για τα τέσσερα επόμενα έτη. Τα εκλεγμένα σώματα θα συνεδριάσουν πρώτη φορά στις 13 Δεκεμβρίου και γύρω στις 20 του μήνα θα ξεκινήσει η διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.


Πρόβλημα η ανεργία


Πολύ μεγάλο πρόβλημα για την οικονομία είναι οι περίπου πέντε εκατομμύρια άνεργοι, φέτος (το 21,52% του εργατικού δυναμικού της Ισπανίας), δεδομένο που καλλιεργεί κλίμα διαμαρτυριών στην κοινωνία.

Τα εκλεγόμενα νομοθετικά σώματα για πρώτη φορά θα συνεδριάσουν την 13η Δεκεμβρίου. Γύρω στις 20 του ιδίου μηνός, θα ξεκινήσει διαδικασία "παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση".

tanea.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Sweet Tomatoes Printable Coupons