Σάββατο, Νοεμβρίου 12, 2011

Σπάει τη σιωπή του για πρώτη φορά ο αρχινονός


Έπειτα από 17 χρόνια απομόνωσης στη φυλακή, είναι η πρώτη φορά που μιλά. Ο 80χρονος Σαλβατόρε Ριίνα, αφεντικό των αφεντικών της Μαφίας από το 1974 έως το 1993 - όταν και καταδικάστηκε σε 13 φορές ισόβια για 150 δολοφονίες, 40 από τις οποίες τις εκτέλεσε προσωπικά - έσπασε τη σιωπή του και είπε στον εισαγγελέα που ερευνά τη δολοφονία του δικαστή Μπορσελίνο να αναζητήσει τους ενόχους μέσα στις μυστικές υπηρεσίες.

Μετά τη σύλληψη του αρχηγού της μαφίας Λουτσιάνο Λίτζιο το 1974, ο Ριίνα έγινε το απόλυτο αφεντικό και ο τρόμος έφερε το όνομά του. Επικεφαλής των Κορλεονέζων, δεν τα έβαλε μόνο με τις άλλες οικογένειες αλλά και με το κράτος: αστυνομικούς, εισαγγελείς και δικαστές. Το 1982 διέταξε τη δολοφονία του στρατηγού Κάρλο Αλμπέρτο Νταλά Κιέζα, ο οποίος έπειτα από τις επιτυχίες του εναντίον των Ερυθρών Ταξιαρχιών εστάλη στη Σικελία για να αντιμετωπίσει τη Μαφία. Τον δολοφόνησαν μόλις έξι μήνες μετά την άφιξή του στο Παλέρμο με τη σύζυγό του. Τα τελευταία θύματα του Σαλβατόρε Ριίνα ήταν οι δικαστές Τζιοβάνι Φαλκόνε τον Μάιο του 1992 και Πάολο Μπορσελίνο δύο μήνες μετά. Με κάποιο τρόπον όμως αυτά τα εγκλήματα σήμαναν και το τέλος του Τότο Ριίνα.

Η ιταλική κοινωνία αντέδρασε και απαίτησε να αποδοθεί Δικαιοσύνη. Τον Ιανουάριο του 1993 ο Ριίνα συνελήφθη στο κέντρο του Παλέρμο στο τιμόνι ενός γρήγορου αυτοκινήτου, ενώ είχε σταματήσει σε κόκκινο φανάρι. Ήταν άοπλος και φορούσε ένα παλιό παλτό. Προσπάθησε να αποφύγει τη σύλληψη λέγοντας: «Πιάνετε λάθος άνθρωπο».

Το δικαστήριο τον «έθαψε» σε μια φυλακή υψίστης ασφαλείας κάτω από μια χιονοστιβάδα ισόβιων ποινών. Ο πιο τρομακτικός αρχηγός της Μαφίας παρέμεινε σιωπηλός έκτοτε.

Ως εκ τούτου, ο εισαγγελέας της Καλτανισέτα, Σέρτζιο Λάρι που ερευνά την πιθανή συνεργασία μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών και της Μαφίας για τη δολοφονία του δικαστή Πάολο Μπορσελίνο, εξεπλάγη, γράφει η εφημερίδα «El Pais», την ημέρα που ο δικηγόρος του Σαλβατόρε Ριίνα του είπε ότι το παλιό αφεντικό ήταν πρόθυμο να μιλήσει. «Ο Σαλβατόρε Ριίνα εξαιρέθηκε από τις μυστικές υπηρεσίες επειδή δεν είναι άνθρωπός τους», ήταν τα πρώτα λόγια του Ριίνα. «Εάν γνώριζα κάποιον στις μυστικές υπηρεσίες, δεν θα με είχατε καλέσει διότι θα ήμουν σαν αυτούς τους ύπουλους τον Τσιαντσιμίνο, τον Σπατούζα...».

Ανέφερε τα ονόματα μετανοημένων μαφιόζων με περιφρόνηση, εννοώντας ότι αυτοί μαζί με πράκτορες των ιταλικών μυστικών υπηρεσιών συνωμότησαν για να σκοτώσουν τον Μπορσελίνο. Οταν ο Ριίνα είπε «μην κοιτάτε μόνο εμένα, κοιτάξτε και τον εαυτό σας», ο εισαγγελέας κατάλαβε γιατί έγινε η συνάντηση: Για να του δείξει ότι θα πρέπει να κοιτάξει προς τα μέσα, προς τους υπονόμους του ίδιου του κράτους. Και διότι αρνείται να πάει στον τάφο τυλιγμένος με την υποψία ότι συνεργάστηκε με το κράτος το οποίο πάλεψε με τόσο αιματηρό τρόπο.

zougla.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Sweet Tomatoes Printable Coupons