Πέμπτη, Νοεμβρίου 03, 2011

«Όχι στο δημοψήφισμα, ναι στην ψήφο εμπιστοσύνης»

Απέσυρε το δημοψήφισμα η κυβέρνηση, ανακοίνωσε ο Ευ. Βενιζέλος, αλλά επιμένει στην διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης. «Είστε εκτός τόπου και χρόνου», δήλωσε η Β. Παπανδρέου απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό, ενώ η Α. Διαμαντοπούλου παρενέβη τονίζοντας την ανάγκη «κυβέρνησης εθνικής ευθύνης». Ο πρωθυπουργός έδειξε «ανοιχτός» σε συνεργασία με τη ΝΔ, ενώ στο Υπουργικό ανέθεσε στους κκ. Ρέππα και Αθανασάκη να συνομιλούν με τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Δεν έχουμε να συζητήσουμε τίποτε μαζί του», υποστηρίζει η ΝΔ.

«Θύελλα» στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ εν όψει της διαδικασίας ψήφου εμπιστοσύνης, με τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, αλλά και την ίδια την υπόσταση της κυβέρνησης να τίθενται εν αμφιβόλω. Οι πολιτικές ζυμώσεις είναι συνεχείς και έντονες με ομάδες βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της ΝΔ να διαβουλεύονται και να συννενοούνται για τις επόμενες πολιτικές κινήσεις.

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ.


Γ. Παπανδρέου: «Αυτό που διακυβεύεται είναι η παραμονή μας στο ευρώ»

«Οι πολίτες κάνουν υπερπροσπάθειες.Είχαμε κράτος πελατειακό και διαλυμένο. Το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού κόσμου δεν αναγνωρίζει την κατάσταση. Δίνουμε μάχη τα τελευταία δύο χρόνια. Καταφέραμε, κλείνοντας τα αυτιά σε σειρήνες και λαϊκισμούς, να αποφύγουμε τη χρεοκοπία. Να εξασφαλίσουμε απρόσκοπτη χρηματοδότηση χτίζοντας έναν μηχανισμό στήριξης που δεν υπήρχε.

Η συμφωνία που υπογράψαμε με τους εταίρους μας ανοίγει νέες προοπτικές. Η πραγματική και ιστορική της σημασία αναδεικνύεται μέρα με τη μέρα. Η συμφωνία αυτή, όταν εφαρμοστεί θα σημάνει το κλείσιμο της περιόδου ανασφάλειας. Πετύχαμε να απαλλαγούμε από αυτό το υπέρογκο χρέος, με τη διαγραφή του 50%. Το κόστος αναλαμβάνεται από τις τράπεζες, αλλά θα αλαφρύνουμε τον πολίτη. Για πρώτη φορά το χρέος θα μειωθεί άμεσα σε απόλυτα μεγέθη. Αυτό που πετύχαμε αφορά άμεσα τη ζωή των Ελλήνων για πολλά χρόνια.

Αυτό που διακυβεύεται τώρα στη χώρα μας είναι η συμμετοχή μας στο ευρώ. Ο μόνος τρόπος να μείνουμε στο ευρώ είναι η πιστή εφαρμογή των αποφάσεών μας.

Το θέμα δεν είναι το δημοψήφισμα αλλά αν είμαστε έτοιμοι ως χώρα να εφαρμόσουμε τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου, γιατί η απόρριψή τους με οποιαδήποτε μορφή θα σήμαινε την έξοδο της χώρας από το ευρώ. Δεν θα βάζαμε ποτέ ως θέμα στο δημοψήφισμα το «μένουμε ή φεύγουμε από το ευρώ. Προέκυψε ως ζήτημα επειδή δεν υπήρξε ευρύτερη συναίνεση. Είχαμε τρεις επιλογές: Εκλογές που θα ήταν καταστροφικές για τη χώρα στη παρούσα φάση, συναίνεση που δεν προέκυπτε από πουθενά ή δημοψήφισμα. Κουβαλάμε ένα σταυρό και από πάνω μας πετάνε και πέτρες», σημείωσε.

Χαιρέτισε την ανακοίνωση του προέδρου της ΝΔ να ψηφίσει τη δανειακή σύμβαση και είπε ότι θα πρέπει να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση για να δούμε πως θα προχωρήσουμε.

«Χαιρετίζω τη στάση του Α. Σαμαρά για ψήφιση της δανειακής σύμβασης. Ενόψει της θέσης της ΝΔ επαναφέρω το ζήτημα της συνδιαπραγμάτευσης. Ιδιαίτερη σημασία θα έχει η αυριανή ψηφοφορία. Να δούμε υπό ποιους όρους μπορεί να γίνει συνεργασία με την αντιπολίτευση. Πρέπει να βάλουμε το εθνικό συμφέρον πάνω από το προσωπικό», τόνισε.


Παρέμβαση Διαμαντοπούλου

«Έχουμε μπροστά μας μια πολύ δύσκολη περίοδο. Πρέπει να διασώσουμε τη χώρα. Συμφωνήσαμε στο Υπουργικό να ξεκινήσουμε τη διαδικασία συναίνεσης που παραπέμπει σε κυβέρνηση εθνικής ευθύνης», δήλωσε η υπουργός Παιδείας μετά την ομιλία του πρωθυπουργού.

«Πράγματι το συζητήσαμε. Μια κυβέρνηση με ευρύτερους ορίζοντες είναι κάτι που θέλω», απάντησε ο Γ. Παπανδρέου.


Ευ. Βενιζέλος: «Δεν προχωράμε σε δημοψήφισμα»

«Η κυβέρνηση ανακοινώνει επισήμως ότι δεν προχωράμε σε δημοψήφισμα», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Θέλουμε να έρθουν και άλλοι να σηκώσουμε μαζί αυτό το βάρος και να το μοιραστούμε. Αλλά η χώρα πρέπει να έχει κυβέρνηση σταθερή, προκειμένου να τηρηθούν όλες οι διαδικασίες της συναίνεσης, ώστε να οδηγηθούμε με σταθερότητα πριν τις 15 Δεκεμβρίου στην εκταμίευση της έκτης δόσης, που συνίσταται σε οκτώ δισ. ευρώ», πρόσθεσε.


Β. Παπανδρέου: «Είστε εκτός τόπου και χρόνου»

Η Βάσω Παπανδρέου πήρε το λόγο και αναφερόμενη στον πρωθυπουργό επεσήμανε: «Είστε εκτός τόπου και χρόνου. Σήμερα περίμενα την παραίτηση του Υπουργικού Συμβουλίου. Λυπάμαι για την παράταξη, λυπάμαι για τη χώρα».


Τηλεφωνική συνομιλία με Α. Σαμαρά

Τηλεφωνική συνομιλία ανάμεσα στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του πρώτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Παπανδρέου έκανε γνωστή στον κ. Σαμαρά την πρόθεσή του να υπάρξει συνεννόηση για την υλοποίηση της πρότασης του προέδρου της ΝΔ για σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης και γνωστοποίησε τον ορισμό εκ μέρους της κυβέρνησης ως διαπραγματευτών από την κυβερνητική πλευρά του υπουργού Δημήτρη Ρέππα και του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού Νίκου Αθανασάκη.

Πηγές από τη ΝΔ, ωστόσο, έλεγαν ότι ο κ. Σαμαράς είπε ότι η πρότασή του είναι συγκεκριμένη και δεν βρίσκει το λόγο για να γίνει διαπραγμάτευση, ενώ κατέστησε σαφές ότι δεν μπορεί να παραμείνει πρωθυπουργός ο κ. Παπανδρέου.

Κατά τις ίδιες πηγές της λεωφόρου Συγγρού, ο κ. Παπανδρέου είπε στον κ. Σαμαρά ότι θα υπάρξει και επόμενη επικοινωνία.

Ρέππας και Αθανασάκης θα συνομιλούν με τη ΝΔ για συναίνεση

«Παράθυρο» για κυβέρνηση συνεργασίας «άνοιξε» ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος, μιλώντας στο υπουργικό Συμβούλιο, χαιρέτισε το γεγονός ότι θα ψηφίσει η Νέα Δημοκρατία τη δανειακή σύμβαση και τόνισε ότι «σήμερα είναι πραγματικά μία - ελπίζω - ιστορική στιγμή, τα κόμματα να μπορούν πια να συνεννοηθούν σε κάποια θέματα μεγάλης σημασίας και να μην έχουμε αντιπαραθέσεις».

Μετά τη συζήτηση και τις τοποθετήσεις των υπουργών, το υπουργικό Συμβούλιο κατέληξε ότι:

Πρώτον: δεν συντρέχει λόγος διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, αφού η ΝΔ δήλωσε ότι θα ψηφίσει τη δανειακή σύμβαση

Δεύτερον: ο πρωθυπουργός αφού λάβει ψήφο εμπιστοσύνης αύριο θα αρχίσει διαβουλεύσεις με την αξιωματική αντιπολίτευση για το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης, και

Τρίτον: να υπάρξει συμφωνία για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών.

Ολόκληρη η ομιλία του πρωθυπουργού στο υπουργικό Συμβούλιο έχει ως εξής:

«Καθυστερήσαμε λίγο, γιατί θέλαμε να ακούσουμε τι θα πει και η Αντιπολίτευση. Θα μιλήσω και γι' αυτά, αλλά νομίζω ότι μάλλον αποτελεί δικαίωση των αποφάσεών μας. Μεγάλη η απόφαση της Αντιπολίτευσης να στηρίξει το πακέτο.

Πρώτα απ' όλα, αγαπητοί συνάδελφοι, κάθε φορά που βρισκόμαστε, λέμε πόσο δραματική είναι η στιγμή - και είναι πολύ δραματική, και σήμερα.

Ας δούμε τι διακυβεύεται.

Άκουσα ότι υπήρξε έκπληξη χθες από τις δηλώσεις των εταίρων μας. Εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί υπήρξε έκπληξη, πραγματικά, δεν καταλαβαίνω γιατί είχαμε την οποιαδήποτε έκπληξη. Έκπληξη μου έκανε εμένα το γεγονός, ότι υπήρξε έκπληξη.

Σε ανύποπτο χρόνο και εγώ και πολλοί άλλοι, είχαμε πει ότι αυτό που διακυβεύεται είναι η συμμετοχή μας στο ευρώ. Όχι ότι το θέτουμε εμείς, αλλά έχει τεθεί επί τάπητος εκ των πραγμάτων. Και όσοι δεν το κατανοούσαν, όταν το λέγαμε, μας αποκαλούσαν «εκβιαστές», ότι θέτουμε ανύπαρκτα διλήμματα.

Χθες, απλώς ήρθε η επιβεβαίωση όσων λέγαμε. Τίποτα περισσότερο. Και ποιο είναι το διακύβευμα; Αυτή τη στιγμή, είναι οι αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου και, αν θέλετε, όλες οι αποφάσεις που έχουμε πάρει την εποχή αυτή, μετά από τη μεγάλη εκτροπή της χώρας μας στα ελλείμματα και το χρέος του 2009.

Ο μόνος τρόπος για να μείνουμε στο ευρώ, βεβαίως με διαπραγματεύσεις, βεβαίως με διαβουλεύσεις, και εσωτερικές και εξωτερικές, είναι η πιστή εφαρμογή συγκεκριμένων αποφάσεων. Και εμείς πήραμε αποφάσεις προχθές, ευεργετικές για τη χώρα. Ευεργετικές. Θα μιλήσω και γι' αυτές.

Τις μέρες αυτές, που αναφερθήκαμε στο δημοψήφισμα και έγινε μια παγκόσμια δημόσια συζήτηση, υπήρξε κι ένα άλλο ευεργετικό στοιχείο: πήραμε ένα δείγμα, ένα μικρό δείγμα, μια μικρή γεύση, του τι σημαίνει το γεγονός ότι σώσαμε τη χώρα. Και τι θα σήμαινε, εάν δεν είχαμε σώσει τη χώρα. Αλλά ήταν μικρή η γεύση, δεν ήταν μεγάλη. Να το κατανοήσουμε αυτό και πρέπει να το κατανοήσει ο κάθε Έλληνας πολίτης. Ότι, αυτά που λέμε, τα λέμε με ειλικρίνεια. Μπορεί να μην τα είπαμε με τον στόμφο, πιθανώς, που κάποιοι ίσως θα ήθελαν, αλλά τα είπαμε με ειλικρίνεια.

Είδαμε, επίσης, τις διεθνείς επιπτώσεις των αποφάσεών μας, και έναντι της Ελλάδας, και στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα.

Πώς αντιμετωπίζουμε το θέμα της εφαρμογής των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου, πώς θα γίνει η πιστή εφαρμογή; Νομίζω ότι όλοι μας προβληματιστήκαμε, όλο αυτό τον καιρό, για τις δυσκολίες, αλλά η 28η Οκτωβρίου και τα φαινόμενα που παρατηρήθηκαν εκείνη την ημέρα στην Ελλάδα, ήταν το αποκορύφωμα, που μας έκανε περίγελους στην Ευρωζώνη και διεθνώς, και υπήρξε η αίσθηση της παντελούς έλλειψης σοβαρότητας και κατανόησης, από ομάδες που έδρασαν βλαπτικά -παρ' ότι μπορεί να κράταγαν ελληνικές σημαίες- για τα συμφέροντα της χώρας.

Και βεβαίως, ήταν αδιανόητο και για τους εταίρους μας -μου το εξέφρασαν και χθες, τους κατανοώ- μετά από αυτή την τόσο σκληρή και τόσο καλή για την Ελλάδα διαπραγμάτευση, η αντίδραση από ορισμένους στη χώρα μας να εκφράζει ακριβώς το αντίθετο.

Δεν λέω για τις μικρές ομάδες γιατί, στο κάτω - κάτω, μικρές ομάδες μπορεί να υπάρχουν σε κάθε χώρα, οι οποίες μπορεί να έχουν τις ακραίες θέσεις τους και να λειτουργούν λίγο ή πολύ ανεύθυνα, αλλά μιλάμε και για τα κόμματα. Όλα τα κόμματα, να αντιδρούν και να καταδικάζουν την Κυβέρνηση - δεν ξέρω με ποια επίθετα! Και έχω πει πάρα πολλές φορές ότι είχαμε την ανάγκη ευρύτερης στήριξης.

Αισθανθήκαμε συνεχώς την πίεση της κοινής γνώμης, για να μπορέσουμε να κάνουμε πράγματα που, ιστορικά, δεν έχουν γίνει στη χώρα μας και, πολιτικά, είναι πάρα πολύ δύσκολα, τα οποία, όμως, εντέλει, είναι ευεργετικά, με τις όποιες διαφωνίες στο ένα ή στο άλλο θέμα μπορεί να έχει κάποιος, αλλά ως γενική κατεύθυνση είναι ευεργετικά.

Το δημοψήφισμα. Πρώτα απ' όλα, θεωρώ ότι το δημοψήφισμα είναι η αποφασιστική και καθοριστική απάντηση σε όλα τα σενάρια και εντός και εκτός Ελλάδας, είτε για την ανωμαλία, είτε για την έξοδο από το ευρώ. Απάντηση σε όλα αυτά. Κι εγώ θέλω να ξέρετε, και είναι πίστη μου βαθιά, ότι εμπιστεύομαι τη σοφία και την ωριμότητα του Ελληνικού λαού, πολύ περισσότερο από το σημερινό πολιτικό σύστημα - ό,τι εννοούμε με αυτό το πολιτικό σύστημα.

Δεν κατηγορώ γενικά το πολιτικό σύστημα. Αυτό το οποίο ξέρουμε είναι ένα κατεστημένο πολιτικό σύστημα, που υπάρχει. Σε αντιδιαστολή, δεν αναφέρομαι ρομαντικά, στους πολίτες. Πιστεύω βαθιά στη Δημοκρατία και αυτό, βεβαίως, δεν θα αλλάξει ποτέ, ως δική μου αρχή. Είναι θέμα αρχής για εμένα και θεωρώ ότι αυτή είναι μια αρχή, βαθιά ριζωμένη στην παράταξή μας, με βαθιές πολιτικές και πολιτιστικές ρίζες στο χώρο μας.

Παρά την εξαλλοσύνη των διαφόρων συστημάτων, μόλις μιλήσαμε για το δημοψήφισμα, ο πολίτης άκουσε, για πρώτη φορά εδώ και πάρα πολλά χρόνια, όχι μόνο ότι τον υπολογίζουμε, αλλά και ότι του δίνουμε το λόγο, ότι τον εμπιστευόμαστε. Πιστεύουμε στην ευθυκρισία του, εφόσον βεβαίως έχει σωστή πληροφόρηση.

Σε ό,τι αφορά τους εταίρους μας, αναγνωρίζουν το δικαίωμά μας για δημοψήφισμα. Προφανώς, όπως είπα και στο Υπουργικό Συμβούλιο, θα ήθελαν να είναι όλα ήρεμα, απλά και καλά χωρίς δημοψηφίσματα.

Το ερώτημα του δημοψηφίσματος. Δεν μας έθεσαν ποιο ερώτημα θα βάλουμε εμείς. Αυτό ήταν αδιαπραγμάτευτο για εμάς. Μας εξήγησαν πώς αυτοί θα ερμηνεύσουν την απάντηση του όποιου ερωτήματος.

Βεβαίως, δεν θα μπορούσαμε ποτέ εμείς να βάλουμε ως θέμα - το είπε και ο Βαγγέλης Βενιζέλος νωρίτερα - το θέμα της θέσης μας στο ευρώ. Είναι αυτονόητο το θέμα της συμμετοχής μας στο ευρώ - νομίζω ότι θα ήταν μάλλον αστείο. Όμως, εάν δεν ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας, το θέμα του ευρώ εκ των πραγμάτων είναι επί τάπητος. Εμείς, θα βάζαμε ως ερώτημα ακριβώς τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου. Ένα ευεργετικό πακέτο, με πολλά θετικά και, βεβαίως, με τις υποχρεώσεις που το συνοδεύουν.

Αυτό το πακέτο είπαμε εμείς, και χθες, ότι θα βάλουμε ως βασικό διακύβευμα στο δημοψήφισμα, το οποίο βεβαίως, μας εγγυάται τη συμμετοχή μας στο ευρώ. Η απόρριψη αυτού του πακέτου θα σήμαινε για τους εταίρους, ουσιαστικά, την αρχή της εξόδου μας από το ευρώ. Και όπως ειπώθηκε από κάποιον μέσα στη συνάντηση: «άμα φύγετε από το ευρώ» - δεν σημαίνει ότι θα φύγουμε για πάντα - «θα φύγετε για δέκα χρόνια και μετά να το ξανασυζητήσουμε».

Το τελικό αποτέλεσμα της απόρριψης του πακέτου της 26ης Οκτωβρίου, είτε μέσω δημοψηφίσματος, είτε μέσω εκλογών, είτε μέσω Βουλής, είτε μέσω αδυναμίας εφαρμογής, είναι το ίδιο: σημαίνει έξοδο από το ευρώ.

Η μη εφαρμογή σημαίνει απλά «έξω από το ευρώ» - και αυτό να το καταλάβουμε και να το περάσουμε σε όλους. Και νομίζω ότι, τώρα πια, πολλοί περισσότεροι το καταλαβαίνουν. Δεν ήταν το δημοψήφισμα, όπως προσπάθησαν κάποιοι να πουν, που φταίει για την ανωμαλία, ήταν η αδυναμία να εφαρμοστεί το πακέτο.

Σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση, επειδή υπήρξαν συζητήσεις για επαναδιαπραγμάτευση κ.λπ., νομίζω ότι ήταν, επίσης, πάρα πολύ καθαρή η απάντηση των εταίρων μας χθες. Πάρα πολύ καθαρή. Εμείς διαπραγματευθήκαμε. Τι θα πει «επαναδιαπραγμάτευση»; Διαπραγμάτευση κάναμε συνεχώς.

Πόσο πιο μεγάλη επαναδιαπραγμάτευση να κάναμε; Πέστε μου, υπάρχει άλλο τέτοιο πακέτο στην ιστορία των τελευταίων δεκαετιών της χώρας μας; Εγώ θυμάμαι που πανηγυρίζαμε, επειδή παίρναμε 20 δισ. για τα ΚΠΣ!

Πρώτον, 100 δισ. είναι η μείωση - αν όλα πάνε καλά - του χρέους. Ένα πρώτο τεράστιο πακέτο, πρωτοφανές στην ιστορία του κόσμου, του πλανήτη. Ένα δεύτερο πακέτο, 240 δισ. ευρώ άθροισμα, πέραν της διαγραφής του χρέους. Κοινοτικά κονδύλια, με νέους όρους, κεφαλαιοποίηση Τραπεζών, κινητοποίηση, όχι δική μας, αλλά των εταίρων μας, για επενδύσεις στη χώρα - εργαλεία που μπορούμε να αξιοποιήσουμε.

Ήταν αποκαλυπτική η συζήτηση, τις τελευταίες μέρες, εντός της Ελλάδας. Για πρώτη φορά τα τελευταία δύο χρόνια, δεν μπορούσε κανένας μεγαλόσχημος να κρυφτεί. Και όσοι μας κατηγορούσαν ως «ενδοτικούς», τώρα μας εκλιπαρούσαν να ψηφίσουμε, για να δείξουμε ότι είμαστε υπεύθυνοι πατριώτες!

Τώρα ποιοι φοβούνται το λαό; Ακόμα και αυτοί που, παλαιότερα, ζητούσαν δημοψήφισμα, δεν τόλμησαν τώρα να μιλήσουν για δημοψήφισμα. Εμείς, πάντως, δεν φοβόμαστε το λαό.

Εγώ, βέβαια, κατανοώ το συνειδησιακό βάρος στελεχών μας για την έκβαση ενός τέτοιου δημοψηφίσματος. Ακόμα και αυτή η μικρή αμφιβολία, σημαίνει ότι θα αδυνάτιζε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Ποιες είναι, όμως, οι εναλλακτικές επιλογές;

Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας: μέχρι σήμερα, Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας ήμασταν εμείς, μαζί μας κανένας άλλος. Εμείς είμαστε Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. Δύο χρόνια, εμείς είμαστε, δεν υπήρχε άλλος. Αλλά αντέχουμε; Ρωτάω.

Η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα αντέχει; Προπηλακισμούς, ύβρεις - το μπορούμε; Μπορούμε, το Σταυρό αυτό, να τον κουβαλήσουμε, ενώ μας πετάνε πέτρες; Όχι, απλά να μας κάνουν κριτική, αλλά εκεί που κουβαλάμε το Σταυρό, να μας πετάνε και πέτρες από πάνω.

Συναισθάνομαι και κατανοώ τις δυσκολίες όλων των Βουλευτών. Και αν νομίζετε ότι μπορούμε, χωρίς λύσεις είτε δημοψηφισμάτων, είτε ευρύτερων συναινέσεων, τότε να πάμε μόνοι μας.

Αλλά εγώ έχω την αίσθηση ότι αυτές οι δύο λύσεις υπήρχαν. Βεβαίως, υπήρχε και η λύση των εκλογών, ή υπάρχει η λύση των εκλογών. Αλλά η λύση των εκλογών, σήμερα, αυτή τη στιγμή, σημαίνει πολύ πιο μεγάλο κίνδυνο χρεοκοπίας και, βεβαίως, έξοδο από το ευρώ.

Ένα δημοψήφισμα, τουλάχιστον, έχει πολλές πιθανότητες να στείλει ένα πάρα πολύ θετικό μήνυμα. Εγώ δεν θα ήθελα κάποια στιγμή να έχω τη συνείδησή μου βαριά και να μετανιώσω για το ότι δεν πήγαμε σε δημοψήφισμα και βρεθήκαμε εκτός ευρώ, επειδή δεν αποφάνθηκε ο Ελληνικός λαός κι επειδή απλώς δεν μπορέσαμε εμείς να εφαρμόσουμε τις ευεργετικές αποφάσεις, λόγω αντιδράσεων κάποιων ομάδων.

Αλλά αυτό δεν ενδιαφέρει τους εταίρους μας, δεν τους ενδιαφέρει ποιος φταίει. Φταίει η Ελλάδα. Δεν είναι ούτε ο Σαμαράς, ούτε ο Παπανδρέου, ούτε η τάδε ομάδα, ούτε τίποτε άλλο.

Αυτοί θέλουν να είμαστε εντάξει στις υποχρεώσεις μας και εγγυώνται την εφαρμογή των συμφωνιών που είναι για το καλό της χώρας. Με τις όποιες διαφωνίες ή συμφωνίες επί των ιδεολογικών ζητημάτων ή άλλων, δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε ότι θέλουν την επιτυχία της χώρας.

Άρα, είχαμε ένα δίλημμα: ή πραγματική συναίνεση ή δημοψήφισμα. Όπως είπα και χθες, βγαίνοντας από τη συνάντηση, αν υπήρχε η συναίνεση, δεν θα είχαμε ανάγκη το δημοψήφισμα. Και μέσα στη συνάντηση, βεβαίως, το είπα κατά κόρον. Τους είπα, «αν η Αντιπολίτευση έρθει στο τραπέζι να συμφωνήσει για τη σύμβαση, δεν χρειάζεται δημοψήφισμα». Όπως είπα, επίσης, ότι οι εκλογές θα ήταν μια τρίτη, αλλά βλαπτική λύση.

Άκουσα, θα ακούσατε κι εσείς, τις δηλώσεις Σαμαρά. Εγώ νομίζω ότι πρέπει, πρώτα απ' όλα, να χαιρετίσουμε το γεγονός ότι θα ψηφίσει η Νέα Δημοκρατία τη δανειακή σύμβαση. Αυτό, νομίζω, είναι μεγάλο επίτευγμα. Δεν μπαίνω σε αντιπολιτευτικές κορώνες, μπορούμε μεταξύ μας να πούμε πέντε πράγματα, διότι ήταν πολλές οι αντιπολιτευτικές κορώνες - τι χαλάσαμε, τι φτιάξαμε, πού πήγαμε, πού φέραμε τη χώρα κ.λ.π.

Το βασικό γεγονός είναι ότι ψηφίζει η Νέα Δημοκρατία τη νέα δανειακή σύμβαση. Και εγώ θα έλεγα, ενόψει και των διαπραγματεύσεων που έχουμε, να ξαναζητήσουμε να είναι συν-διαπραγματευτές στην προσπάθεια αυτή.

Τώρα, βέβαια, έβαλαν διάφορους όρους - μεταβατική Κυβέρνηση, εκλογές και τα λοιπά. Νομίζω ότι αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να το συζητήσουμε μαζί τους, δεν είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει «a priori» να υιοθετήσουμε, αλλά ούτε και να το απορρίψουμε. Διότι όλα αυτά είναι πολύ γενικές κουβέντες και αρκετά αντιφατικές.

Τι σημαίνει «μεταβατική Κυβέρνηση»; Τι σημαίνει «πάμε σε εκλογές, αλλά αυτή η Βουλή θα ψηφίσει το πακέτο»; Πότε θα γίνουν αυτές οι εκλογές, αν θα γίνουν εκλογές, και εκλογές για ποιο λόγο; Θα τα δούμε όλα αυτά. Εδώ είπαμε να ψηφίσουμε, για να μην σύρουμε τη χώρα, ούτε σε δημοψήφισμα, ούτε σε εκλογές.

Εν πάση περιπτώσει, εγώ τουλάχιστον χαίρομαι, έστω κι αν δεν πάμε σε δημοψήφισμα, που δεν ήταν ποτέ αυτοσκοπός, χαίρομαι που όλη αυτή η συζήτηση, τουλάχιστον, έφερε πολλούς σε μια τάξη λογικής.

Όμως, το πραγματικό πρόβλημα υπάρχει, παραμένει, δεν έχουμε φύγει από τη δίνη. Ακόμα κι αν πάμε σε οποιαδήποτε διαδικασία συνεργασίας, πρέπει να καταλάβουμε ότι το πραγματικό πρόβλημα παραμένει. Η συνεννόηση, από τη δική μας πλευρά, θα γίνει με σοβαρότητα και με βάση το εθνικό συμφέρον.

Το ζητούμενο είναι να προχωρήσουμε, με τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις, στην εφαρμογή ενός ευεργετικού για την Ελλάδα προγράμματος. Είναι πολιτικό το θέμα, όχι διαδικαστικό. Είναι βαθιά πολιτικό.

Σε αυτή τη βάση, προτείνω να αναθέσουμε στον Δημήτρη Ρέππα και τον Νίκο Αθανασάκη, να συζητήσουν με τα αντίστοιχα στελέχη από πλευράς της Νέας Δημοκρατίας, θα μιλήσω κι εγώ με τον κ. Σαμαρά, για να δούμε τα επόμενα βήματα, πάνω στη βάση της ευρύτερης συναίνεσης. Και βεβαίως, όλοι θα μιλήσουμε, δεν υπάρχει θέμα, θα συζητήσουμε και θα διαμορφώσουμε τις προτάσεις μας.

Νομίζω, πάντως, ότι σήμερα είναι πραγματικά μία - ελπίζω - ιστορική στιγμή, τα κόμματα να μπορούν πια να συνεννοηθούν σε κάποια θέματα μεγάλης σημασίας και να μην έχουμε αντιπαραθέσεις.

Τώρα, τι σημαίνει αυτό για εμάς, μένει να το δούμε. Αλλά νομίζω ότι όλοι μας, πάνω απ' όλα, είμαστε στην υπηρεσία του τόπου.»

ΝΔ: «Δεν έχουμε να συζητήσουμε τίποτε μαζί του»

Την οργισμένη αντίδραση της ΝΔ προκάλεσαν οι διαρροές, τις οποίες αποδίδουν σε κύκλους του Μεγάρου Μαξίμου και κάνουν λόγο για έναρξη επαφών μεταξύ συνεργατών του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνη Σαμαρά, για την μεταβατική κυβέρνηση.

Συνεργάτες του αρχηγού της ΝΔ ξεκαθαρίζουν πως όχι μόνο δεν υπάρχει καμία επαφή, αλλά δεν πρόκειται να υπάρξει και καμία επικοινωνία, καθώς επισημαίνουν πως η πρότασή του κ. Σαμαρά είναι σαφής και δεν επιδέχεται καμία ερμηνεία ή παρερμηνεία.

Στη ΝΔ τονίζουν χαρακτηριστικά πως «ο κ. Παπανδρέου είναι παρελθόν, τελεί υπό παραίτηση και δεν έχουμε να συζητήσουμε τίποτε μαζί του. Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση ακυβερνησίας. Αν η πρότασή μας γίνει δεκτή τότε θα λειτουργήσουν οι θεσμικές διαδικασίες».

Μέχρι πριν από λίγο είχαν μιλήσει έξι υπουργοί, χωρίς να εκφραστεί, κατά τις πληροφορίες, καμία διαφωνία επί του πλαισίου που έθεσε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, ο οποίος δεν δέχεται τους όρους που έθεσε με τη δήλωσή του ο κ. Σαμαράς. Μεταξύ των ομιλητών αναφέρθηκαν οι Χρήστος Παπουτσής, Ανδρέας Λοβέρδος, Δημήτρης Ρέππας και Άννα Διαμαντοπούλου.

Η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ξεκίνησε καθυστερημένα γύρω στις 14:25 ενώ είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι. Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικά στελέχη θα μεταβεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας δεν προτίθεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να συγκαλέσει το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών.

Δηλώσεις των υπουργών στο Υπουργικό

Στην συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, σύμφωνα με πληροφορίες, η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου ανέφερε ότι θα ήταν κρίμα να τελειώσει ο βίος της παρούσας κυβέρνησης, η οποία έχει κάνει τεράστιο μεταρρυθμιστικό έργο με μια αίσθηση κατάρρευσης εξαιτίας των χειρισμών που έγιναν για την απόφαση για δημοψήφισμα.

Η κ. Διαμαντοπούλου πρόσθεσε, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει να σταθεί υπεράνω κριτικής απέναντι στη ΝΔ ενόψει της διαπραγμάτευσης που θα ξεκινήσει, ενώ τόνισε ότι δεν θα πρέπει να μείνει αναπάντητη η χθεσινή στάση των Μέρκελ και Σαρκοζί, κι αυτό να γίνει είτε με επιστολή του κ. Παπανδρέου είτε με ανακοίνωση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, φέρεται να ζήτησε από τον πρωθυπουργό να αποσύρει την πρότασή του για δημοψήφισμα κι ας παρεξηγηθεί κάτι τέτοιο, ενώ επεσήμανε τον κίνδυνο να αποτύχει η διαβούλευση με την αξιωματική αντιπολίτευση και τότε η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση να φανεί ότι έχει υποκλαπεί από τη Βουλή.

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, τόνισε ότι δύο θα πρέπει να είναι οι προτεραιότητες της χώρας και της κυβέρνησης. Η πρώτη να διεκπεραιωθεί η τελική διαπραγμάτευσης του περιεχομένου της δανειακής σύμβασης και να ψηφισθεί με 180 ψήφους, εξασφαλίζοντας την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και την σταθερότητα στη χώρα. Και δεύτερον, όπως είπε, ο κ. Χρυσοχοΐδης, να διασφαλιστεί με κάθε τρόπο η ενότητα του ελληνικού λαού.

Ο υπουργός Υποδομών, Γιάννης Ραγκούσης, τόνισε μεταξύ άλλων ότι θα πρέπει να επιδειχθεί προσοχή στους χειρισμούς που θα γίνουν για να μην δημιουργούνται προσδοκίες που ενδεχομένως να μην εκπληρωθούν.

Ο υπουργός Προστασίας Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, ανέφερε ότι ψήφο εμπιστοσύνης ή όχι οι βουλευτές δίνουν μόνον μέσα στη Βουλή, ενώ χαρακτήρισε στάση ευθύνης την απόφαση του Αντώνη Σαμαρά να ψηφίσει τη δανειακή ψήφιση για τη σωτηρία της χώρας.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι είναι «εθνική ανάγκη να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση και η συνεννόηση ανάμεσα στα κόμματα να γίνει με καθαρό και αυθεντικό και αποτελεσματικό τρόπο, μόνον από τους εκλεγμένους αντιπροσώπους των δύο πολιτικών κομμάτων, που θα δεσμεύονται με σχέσεις ευθύνης με τους πολίτες».

Επιστολή βουλευτών ΠΑΣΟΚ για να παραμείνει ο Παπανδρέου

Ομάδα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ με πρωτοβουλία των αντιπροέδρων της Βουλής, Γρηγόρη Νιώτη και Ροδούλας Ζήση και ερχόμενοι σε συνεννόηση με μεγάλο αριθμό βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, μετέφεραν στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου την πρότασή τους να παραμείνει πρόεδρος της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και αρχηγός του κόμματος και να εγγυηθεί αυτός τις εξελίξεις.

Συνάντηση «4»

Συνάντηση των υπουργών Άννας Διαμαντοπούλου, Ανδρέα Λοβέρδου και Γιάννη Ραγκούση, οι οποίοι προσφάτως είχαν συνυπογράψει κοινό κείμενο και στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου είχαν τηρήσει αποστάσεις από την επιλογή του δημοψηφίσματος, καθώς και του υπουργού Επικρατείας Ηλία Μόσιαλου, διεξήχθη πριν τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Διεργασίες μεταξύ βουλευτών ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

Διεργασίες μεταξύ βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, προκειμένου να υπάρξει κοινή πρωτοβουλία για την προώθηση λύσης με κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, βρίσκονται σε εξέλιξη στο Μέγαρο της Βουλής.

Κατά πληροφορίες, νωρίτερα στο γραφείο του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ντίνου Βρεττού, έγινε συνάντηση στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων η Βάσω Παπανδρέου και οι βουλευτές της ΝΔ Άρης Σπηλιωτόπουλος, Κωστής Χατζηδάκης, Κυριάκος Μητσοτάκης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και Ευάγγελος Αντώναρος.

Το κείμενο, ωστόσο, που επρόκειτο να συνυπογραφεί, κατά τις ίδιες πληροφορίες «πάγωσε» και δεν προωθείται μετά τη δήλωση του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά και την πρότασή του για προσωρινή, μεταβατική κυβέρνηση.


kathimerini.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Sweet Tomatoes Printable Coupons