Παρασκευή, Νοεμβρίου 04, 2011

Ανοίγει απόψε η αυλαία του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Θα προβληθούν 151 ταινίες
Σε παγκόσμια πρώτη θα προβληθεί σήμερα η νέα ταινία του Αλεξάντερ Πέιν «Οι απόγονοι / The Descendants» με πρωταγωνιστή τον Τζορτζ Κλούνει, στο πλαίσιο του 52ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης που αρχίζει απόψε.


Από σήμερα έως τις 13 Νοεμβρίου που το Φεστιβάλ ολοκληρώνεται θα προβληθούν συνολικά 151 ταινίες από 53 χώρες.

«Το φεστιβάλ θα συνεχισθεί έστω και με το 1/5 του προϋπολογισμού που είχαν οι προκάτοχοι μου, και θα είναι ακόμα καλύτερο, ακόμα πιο ενδιαφέρον, ακόμα πιο κινηματογραφικό» έλεγε παρουσιάζοντας το πρόγραμμα του φεστιβάλ ο καλλιτεχνικός διευθυντής Δημήτρης Ειπίδης.

Ο προυπολογισμός της φετινής διοργάνωσης φτάνει μόλις τα δύο εκατομμύρια ευρώ - ποσό που εξασφαλίστηκε από το ΕΣΠΑ, το Υπουργείο Πολιτισμού, και χορηγίες.

Στο επίσημο Διαγωνιστικό πρόγραμμα συμμετέχουν 15 πρώτες ή δεύτερες ταινίες μυθοπλασίας σκηνοθετών απ’ όλο τον κόσμο, οι οποίες θα διεκδικήσουν το Χρυσό, τον Αργυρό και τον Χάλκινο Αλέξανδρο (αντιστοιχούν σε χρηματικό έπαθλο 20.000, 10.000 και 5.000 ευρώ .

Αφιέρωμα πραγματοποιεί επίσης η φετινή διοργάνωση στο έργο του κινηματογραφιστή Κωνσταντίνο Γιάνναρη, στον Τούρκο σκηνοθέτη Ερντέν Κιράλ, στην Αμερικανίδα Σάρα Ντράιβερ (συνεργάτιδα και σύντροφο του Τζιμ Τζάρμους), τον Δανό Ολε Κρίστιαν Μάντσεν, τον Αυστριακό ντοκιμαντερίστα Ούρλιχ Ζάιντλ και τον Ιταλό δημιουργό Πάολο Σορεντίνο (στη Θεσσαλονίκη θα δοθεί η πρεμιέρα της πρόσφατης -και πρώτης αγγλόφωνης- ταινίας του με τίτλο «This must be the place» με πρωταγωνιστή τον Σον Πεν στο ρόλο ενός πρώην ροκ σταρ. - Η πρεμιέρα θα δοθεί το βράδυ της επόμενης Παρασκευής 11 Νοεμβρίου στις 11 μ.μ στον κινηματογράφο «Ολύμπιον»).

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η παράλληλη διοργάνωση των «Ανοιχτών Οριζόντων» (με ταινίες από την ανεξάρτητη κινηματογραφική σκηνή) με προβολές ταινιών όπως αυτή των αδερφών Ζαν Πιέρ και Λυκ Νταρντέν «Το παιδί με το ποδήλατο» αλλά και η βραβευμένη με Χρυσό Λέοντα στο πρόσφατο Φεστιβάλ Βενετίας ταινία του πολυβραβευμένου Ρώσου σκηνοθέτη Αλεξάντερ Σοκούροφ «Φάουστ».

Στις Ειδικές Προβολές εντάσσονται, τα νέα φιλμ των Ματιέ Κασοβίτς «Η τάξη και το ηθικό» και Αντρέι Ζβιατζίντσεφ «Έλενα» καθώς και η βραβευμένη στο τελευταίο Φεστιβάλ Κανών, ταινία «Αντίο» του Ιρανού Μοχάμαντ Ρασούλοφ, ο οποίος έχει καταδικαστεί από το ιρανικό καθεστώς σε 5ετή ποινή φυλάκισης και 20ετή απαγόρευση να γυρίσει νέες ταινίες.

newsbeast.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Sweet Tomatoes Printable Coupons