Σάββατο, Αυγούστου 06, 2011

Παγκόσμιος συναγερμός από την υποβάθμιση των ΗΠΑ

Παγκόσμιο συναγερμό έχει προκαλέσει η υποβάθμιση – για πρώτη φορά - της αμερικανής οικονομίας από το διεθνή οίκο S&P.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απώλεσαν την αξιολόγηση AAA όσον αφορά το ομοσπονδιακό χρέος της χώρας για πρώτη φορά στην ιστορία της, καθώς ο οίκος Standard&Poor’s το υποβάθμισε στην βαθμίδα AA+, επικαλούμενος τα προβλήματα του χρέους και του ελλείμματος, καθώς και "πολιτικούς κινδύνους".

Στις 2 Αυγούστου ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε ένα νομοθέτημα που προβλέπει την μείωση του ελλείμματος στον προϋπολογισμό κατά 2,1 τρισεκατομμύρια δολάρια σε 10 χρόνια. Αλλά το ποσό αυτό υπολείπεται αρκετά των 4 τρισεκατομμυρίων που ο S&P είχε εκτιμήσει πως θα αποτελούσε μια καλή "προκαταβολή" στο πλαίσιο της προσπάθειας να αντιμετωπιστεί το δημοσιονομικό πρόβλημα των ΗΠΑ.

Τα χρηματιστήρια κατέγραψαν μεγάλες απώλειες αυτή την εβδομάδα -- αθροιστικά, ο δείκτης S&P 500 έχασε το 10,8% της αξίας του τις τελευταίες 10 ημέρες συναλλαγών --, τόσο λόγω των ανησυχιών ότι η αμερικανική οικονομία ενδέχεται να οδεύει προς μια νέα ύφεση, όσο και λόγω της διάδοσης της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, που πλήττει πλέον και την Ιταλία.

H Κίνα, που κατέχει 1 τρισ. δολάρια σε αμερικανικά ομόλογα, ζήτησε διασφαλίσεις ότι τα χρεόγραφα που κατέχει σε δολάρια είναι ασφαλή, και πρότεινε την υιοθέτηση ενός σταθερού και ασφαλούς αποθεματικού νομίσματος, «ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο καταστροφής».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής των οικονομικών συμβούλων του πρωθυπουργού της Ινδίας διαβεβαίωσε ότι η ανάπτυξη της Ινδίας δε θα επηρεαστεί από την υποβάθμιση των ΗΠΑ, πέραν των προσωρινών επιπτώσεων από την αναταραχή των αγορών.

Ωστόσο, ο ίδιος τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν ένα αξιόπιστο σχέδιο δημοσιονομικής σταθεροποίησης, που όπως φάνηκε δεν είναι επαρκής.

«Η υποβάθμιση των ΗΠΑ από τον οίκο Standard&Poor’s μπορεί να ενισχύσει την αβεβαιότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών των Φιλιππίνων.

Πάντως, η Κεντρική Τράπεζα των Φιλιππίνων ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να επενδύει στα αμερικανικά ομόλογα.

Τέλος, Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Αυστραλία ζήτησαν να υπάρξει ήρεμη αντίδραση στην στην υποβάθμιση των ΗΠΑ.

kathimerini.gr
skai.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Sweet Tomatoes Printable Coupons