Τρίτη, Αυγούστου 30, 2011

Υπό κατάληψη πανεπιστήμια και πολυτεχνεία

Υπό κατάληψη βρίσκονται πανεπιστήμια και πολυτεχνεία σε όλη τη χώρα, από φοιτητές που αντιδρούν στο νέο νομοσχέδιο για την ανώτατη παιδεία.

Από σήμερα το πρωί, το κτίριο της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών στα Προπύλαια έχει αποκλειστεί από φοιτητές, μέλη του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών.

Οι πρυτανικές αρχές έχουν μεταφερθεί στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, ενώ αναβλήθηκε η συνέντευξη Τύπου που είχε προγραμματιστεί για να αναλυθούν οι απόψεις της Συγκλήτου του Ιδρύματος κατά του νέου νόμου-πλαισίου.


Μιλώντας στον Βήμα 99,5, ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης τόνισε ότι «οι φοιτητές θα αποφασίσουν για το εάν θα μετατεθεί η εξεταστική».

«Δεν μπορούν οι πρυτάνεις ή η Σύγκλητος να αποφασίσουν για το χρόνο γιατί οι φοιτητές αποφασίζουν εάν θα συμμετέχουν», συμπλήρωσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών και η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου, αποφάσισαν αναβολή της εξεταστικής έως τουλάχιστον τις 9 Σεπτεμβρίου, λόγω της ψήφισης του νομοσχεδίου που επιφέρει αλλαγές στην Παιδεία.

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις προγραμματίζονται από φοιτητές-μέλη του ΠΑΜΕ στα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά.

Υπό κατάληψη βρίσκεται και το Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Καταλήψεις σε Θεσσαλονίκη-Πάτρα-Κρήτη

Οι κινητοποιήσεις των φοιτητών δεν σταματούν στην Αθήνα. Σε κατάληψη βρίσκονται η Αρχιτεκτονική Σχολή και το Χημικό του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) όπου η Σύγκλητος δεν πήρε απόφαση παράτασης στην έναρξη της εξεταστικής περιόδου και πρέπει να ξεκινήσει άμεσα. Η Σύγκλητος του Ιδρύματος θα συνεδριάσει ξανά αύριο.

Στην Πάτρα ξεκίνησε χθες η εξεταστική περίοδος αλλά σήμερα διεκόπη για να γίνουν γενικές συνελεύσεις φοιτητών με προτάσεις κινητοποιήσεων.

Γενικές συνελεύσεις διεξάγονται και στην Κρήτη. Ήδη υπό κατάληψη τελεί, από το πρωί το Πολυτεχνείο Κρήτης, ύστερα από απόφαση που πήρε η γενική συνέλευση των φοιτητών του ιδρύματος, ενάντια στον νέο νόμο για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Σύμφωνα με την απόφαση της συνέλευσης, η κατάληψη θα διαρκέσει μέχρι την ερχομένη Τρίτη.


Μετά την απόφαση των φοιτητών, η εξεταστική του Σεπτεμβρίου παραμένει σε εκκρεμότητα για τουλάχιστον μια εβδομάδα. Ωστόσο υπάρχει ήδη απόφαση της Συγκλήτου όσα μαθήματα εξεταστικής χαθούν από κινητοποιήσεις φοιτητών ή καθηγητών να μεταφερθούν αυτούσια στο τέλος της εξεταστικής περιόδου.

Η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου Κρήτης ανακοίνωσε, την Παρασκευή, την απόφασή της να κινηθεί προς κάθε νόμιμη κατεύθυνση επικαλούμενη την αντισυνταγματικότα του νέου νόμου.

Αντιδρούν και οι δάσκαλοι

Παράσταση διαμαρτυρίας έχει προγραμματίσει για σήμερα η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάος (ΔΟΕ) στο υπουργείο Παιδείας, αντιδρώντας στην νέα πολιτική που ακολουθείται για να ελέγχονται αυστηρά οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών.

«Η ομηρεία των συναδέλφων», αναφέρει στην ανακοίνωση η ΔΟΕ, «πρέπει να σταματήσει άμεσα και να ικανοποιηθούν όλες οι αιτήσεις απόσπασης, εκεί όπου υπάρχουν κενά, τα οποία πρέπει, επιτέλους, να κατατεθούν στο ΚΥΣΠΕ».

Αυτή την ώρα γίνεται σύσκεψη όλων των περιφερειακών διευθυντών εκπαίδευσης της χώρας στο υπουργείο Παιδείας με θέμα τα κενά σε εκπαιδευτικούς και την έγκαιρη παράδοση των βιβλίων στα σχολεία. Για το πρώτο θέμα, φαίνεται ότι έχουν βρεθει λύσεις με την αξιοποίηση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

tanea.gr0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Sweet Tomatoes Printable Coupons