Πέμπτη, Νοεμβρίου 24, 2011

Εδώ TV, εκεί ζωή...


Για άλλη μια φορά η τηλεόραση αδυνατεί να βρεθεί στο «τώρα», στο «εδώ»...

Η τηλεόραση αδυνατεί να ακολουθήσει τις επιταγές του τηλεοπτικού κοινού, να αφουγκραστεί τον ρυθμό στον οποίο χορεύει η ελληνική κοινωνία. Τώρα. Εδώ.

Τα υψηλά νούμερα τηλεθέασης που καταγράφουν οι σειρές μυθοπλασίας δείχνουν τη δίψα του κοινού για χαρακτήρες, δράση, διαλόγους: την ανάγκη του να ξεφύγει από τις μαύρες σκέψεις για το τούνελ χωρίς φως στο τέρμα του, την έκτακτη εισφορά, τις μειώσεις στο μισθό, τις αυξήσεις στα προϊόντα πρώτης ανάγκης.

Οι ελληνικές σειρές όμως ακόμη κι όταν φαίνεται ότι βασίζονται στην καταγραφή του παλμού της κρίσης όπως η νέα σειρά του Mega «Πίσω στο σπίτι», τα κάνουν μαντάρα. Το επεσήμανε και ο Κοσμάς Βίδος στην κυριακάτικη στήλη του. Και είναι η δεύτερη «ανεπιτυχής» προσπάθεια. Η απόπειρα καταγραφής, πέρυσι, της κρίσης στη σειρά «Η γενιά των 592 ευρώ» (Μega) η οποία αν και το ευαγγελιζόταν στον τίτλο της και είχε όλες τις προοπτικές και τις δυνατότητες να το κάνει, δεν κατάφερε να περάσει το μήνυμα. Ουσιαστικά, δεν πέρασε κανένα μήνυμα.

Ακόμη και τα πρωινά ενημερωτικά μαγκαζίνο χρόνια τώρα, δεν έχουν κατορθώσει να βρουν τον ρυθμό τους: περιορίζονται σε ατέρμονες πολιτικές συζητήσεις, στις εγωπαθείς φανφάρες των παρουσιαστών, τις εντυπωσιολαγνικές ματιές στο φακό και τις κλεφτές ματιές στο μόνιτορ για το «τι παίζει απέναντι». Η οικονομική κρίση περιόρισε τα βίντεο, τις απαιτητικές παραγωγές θεμάτων έξω στον κόσμο, εκεί που απευθύνονται οι ενημερωτικές εκπομπές και καθήλωσε τη «δράση» στο στούντιο.

Aλλά ούτε και οι ψυχαγωγικές εκπομπές υποστηρίζουν τον ρόλο τους. Εδώ θα δείτε ανθρώπους να υποβιβάζουν εαυτούς και να εκτοξεύουν προς πάσα κατεύθυνση χιούμορ νηπιαγωγείου, κυρίες να γδύνονται περισσότερο από ότι ντύνονται και δηλώσεις στο Twitter να αποκτούν διαστάσεις πολεμικού ανακοινωθέντος… Στενάχωρα πράγματα…

Οι άνθρωποι της τηλεόρασης αμείβονταν με δυσανάλογα (για αυτό που έκαναν) πολλά χρήματα τα τελευταία χρόνια όντας λουσμένοι στα φώτα και την ανεξάντλητη αυταρέσκεια. Πλέον, οι μισθοί έχουν χαμηλώσει αρκετά όχι όμως και η νοοτροπία των τηλεαστέρων. Ετσι, απόπειρες να αγγίξουν θέματα που απασχολούν τον μέσο τηλεθεατή στέφονται, συνήθως, από παταγώδη… αμηχανία.

Στροφή 180 μοιρών προτείνουμε και ανοιχτά μάτια και αυτιά στα κελεύσματα των καιρών και των τηλεθεατών. Γιατί η τηλεόραση δεν έχει μόνο ζάπινγκ… Εχει κι άλλο κουμπί.

Υ.Γ.: Υπάρχουν και κάποιες φιλότιμες προσπάθειες, ας μην είμαστε αφοριστικοί. Υπάρχουν και εκπομπές καλές, χωρίς φανφάρες. Κάποιες...

tovima.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Sweet Tomatoes Printable Coupons