Τετάρτη, Φεβρουαρίου 09, 2011

Η αρχιτεκτονική του Μόραλη στο Μουσείο Μπενάκη


Η αρχιτεκτονική του Μόραλη στο Μουσείο Μπενάκη


Το εύρος της εικαστικής παρέμβασης του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου Γιάννη Μόραλη στην αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων και κατοικιών, αποκαλύπτει η έκθεση «Οι αρχιτεκτονικές συνθέσεις του Γιάννη Μόραλη. Με οδηγό την αίσθηση», που οργανώνει το Μουσείο Μπενάκη, δέκα χρόνια μετά το μεγάλο αφιέρωμα του Μουσείου με τίτλο «Άγγελοι, Μουσική, Ποίηση».
Η εικαστική παρέμβαση του Γιάννη Μόραλη σε δημόσια κτίρια είναι γνωστή και εγκαινιάστηκε το 1959 με τις συνθέσεις που κοσμούν τις δύο όψεις του ξενοδοχείου Χίλτον.
Τον Φεβρουάριο του 2009, λίγους μήνες πριν φύγει από τη ζωή, ο καλλιτέχνης δώρισε στο Μουσείο Μπενάκη 120 έργα του, μακέτες και προσχέδια των αρχιτεκτονικών συνθέσεων, που φύλαγε στο εργαστήριό του. Η δωρεά αυτή προς το Μουσείο, η οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο του 2010, στο πλαίσιο του φεστιβάλ Δημήτρια, αποτελεί ένα ανεκτίμητο αρχείο μαρτυριών, δεδομένου ότι ορισμένες από τις κατασκευές αυτές έχουν καταστραφεί ή δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ.
Η έκθεση «Γιάννης Μόραλης - Αρχιτεκτονικές Συνθέσεις», εκτός από τα έργα της δωρεάς περιλαμβάνει και συνοδευτικό υλικό -σχέδια, ακουαρέλες, λάδια, μακέτες, φωτογραφικό υλικό, κεραμικά καθώς και δείγματα αρχιτεκτονικών στοιχείων- που αναζητήθηκε και εντοπίστηκε σε ιδιωτικές κυρίως συλλογές.
Την έκθεση συνοδεύει εικονογραφημένη έκδοση 280 σελίδων με περίπου 200 φωτογραφίες, έκδοση που αποτελεί την πρώτη πλήρη παρουσίαση των αρχιτεκτονικών δημιουργιών του Μόραλη.
Τα διαφωτιστικά κείμενα σε συνδυασμό με την ποικιλία του εικονογραφικού υλικού συγκροτούν ένα μοναδικό αρχείο για τους μελετητές του αρχιτεκτονικού έργου του μεγάλου έλληνα καλλιτέχνη.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 30 Απριλίου.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Sweet Tomatoes Printable Coupons