Παρασκευή, Νοεμβρίου 04, 2011

Σκηνές βιβλικής καταστροφής για το μέλλον της Γης

Ακραία καιρικά φαινόμενα θα πλήξουν τον πλανήτη σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ

Πλημμύρες, καύσωνες, περίοδοι ξηρασίας και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα αναμένεται να πλήξουν τη Γη! Δεν πρόκειται για σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας, αλλά για τις προβλέψεις των ειδικών για το μέλλον του πλανήτη μας σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ.

Επί τρία χρόνια δούλευαν οι επιστήμονες πάνω σε μια επιστημονική έκθεση που είχε παραγγείλει ο ΟΗΕ αναφορικά με την διαχείριση των κινδύνων από ακραία φαινόμενα και καταστροφές. Στην έκθεση αυτή, κορυφαίοι κλιματικοί επιστήμονες προβλέπουν περισσότερες πλημμύρες, τακτικότερα κύματα καύσωνα, πιο συχνές περιόδους ξηρασίας αλλά και μεγαλύτερο κόστος για την αντιμετώπισή τους.

Η έκθεση που πραγματοποιήθηκε κατά παραγγελία της διακυβερνητικής επιτροπής του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, θα εξεταστεί σε συνάντηση στην πρωτεύουσα της Ουγκάντας, Καμπάλα, και στη συνέχεια θα δοθεί στη δημοσιότητα. Για την υλοποίηση της, επιστήμονες από τον ΟΗΕ και τον παγκόσμιο οργανισμό μετεωρολογίας συνεργάστηκαν, προκειμένου να εντοπίσουν επαναλαμβανόμενες δομές, ανάμεσα σε εκατοντάδες πρόσφατες έρευνες.

Τα πορίσματα της έκθεσης εντυπωσιάζουν, αν δεν τρομοκρατούν, καθώς οι πιθανότητες να έχουν επιδεινωθεί τα κλιματικά ακραία φαινόμενα, λόγω των αερίων του θερμοκηπίου που οφείλονται στις δραστηριότητες του ανθρώπου, είναι τουλάχιστον δύο στις τρεις!

Ακόμη, τα ακραία φαινόμενα, που έχει προκαλέσει η υπερθέρμανση του πλανήτη, θα γίνουν στο μέλλον τόσο δριμεία που ορισμένες περιοχές θα καταστούν «όλο και πιο περιθωριακές στο να ζει ο άνθρωπος σε αυτές».

Ανάμεσα στα πορίσματα της έκθεσης, το προσχέδιο της οποίας εξασφάλισαν διεθνή ΜΜΕ, περιλαμβάνεται και η πιθανότητα για πιο συχνές περιόδους ξηρασίας στη Μεσόγειο, την Κεντρική Ευρώπη, τη Βόρειο Αμερική, τη βορειοανατολική Βραζιλία και τη νότια Αφρική.


Στα πορίσματα, επιπλέον, περιλαμβάνονται:

-Η «σχεδόν απόλυτη βεβαιότητα» (ποσοστό 99-100%) ότι η συχνότητα και η ένταση των ημερών με ιστορικά υψηλές θερμοκρασίες θα αυξηθεί κατά τη διάρκεια του 21ου αιώνα, σε πλανητική κλίμακα.

-Η «μεγάλη πιθανότητα» (ποσοστό 90-100%) ότι η διάρκεια, η συχνότητα και η ένταση των περιόδων με υψηλές θερμοκρασίες, συμπεριλαμβανομένων των κυμάτων καύσωνα, θα συνεχίσει να αυξάνεται στις περισσότερες χερσαίες περιοχές του πλανήτη.


-Η «πιθανότητα» (ποσοστό 66-100%) αύξησης των μέγιστων θερμοκρασιών έως και 3 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2050 και κατά 5 βαθμούς Κελσίου μέχρι τα τέλη του αιώνα, σε σχέση με τις τελευταίες χρονιές του προηγούμενου.


-Η «πιθανότητα» (ποσοστό 66-100%) αύξησης των ισχυρών βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων, ιδιαίτερα στους τροπικούς και στα μεγάλα υψόμετρα.

-H «μεγάλη πιθανότητα» (ποσοστό 90-100%) ότι η άνοδος της στάθμης και η αύξηση της θερμοκρασίας στην επιφάνεια των ωκεανών θα ενισχύσουν την καταστροφική ισχύ των κυκλώνων.

-Τέλος, ότι η τήξη των παγετώνων και του αενάως παγωμένου εδάφους, καθώς και οι ισχυρότερες βροχοπτώσεις, θα προκαλέσουν περισσότερες καθιζήσεις του εδάφους.


Ο Κρις Φιλντ, ο οποίος συμπροεδρεύει σε ομάδα εργασίας της διακυβερνητικής επιτροπής του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, υπογράμμισε ότι η έκθεση θα συντελέσει στη διαμόρφωση των πολιτικών επιλογών.

«Όταν ολοκληρωθεί η έκθεση και εγκριθεί από τις κυβερνήσεις των χωρών του πλανήτη, θα προσφέρει στέρεα θεμέλια για έξυπνες πολιτικές σχετικά με τη διαχείριση των κινδύνων που προκύπτουν από τα ακραία κλιματικά φαινόμενα και τις καταστροφές που σχετίζονται με την αλλαγή του κλίματος», τόνισε.

newsbeast.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Sweet Tomatoes Printable Coupons