Τρίτη, Ιουνίου 14, 2011

Ξέφυγε 1,2 δισ. ευρώ το έλλειμμα


Ξέφυγε 1,2 δισ. ευρώ το έλλειμμα

Το υπουργείο Οικονομικών έδωσε την Τρίτη στη δημοσιότητα τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού Προϋπολογισμού για το πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου 2011, από τα οποία προκύπτουν ανησυχητικές διαπιστώσεις για την αύξηση του ελλείμματος έναντι του στόχου και σε σύγκριση με πέρυσι, αύξηση των δαπανών, αλλά και μια μικρή αχτίδα αισιοδοξίας από την αύξηση των εσόδων το Μάιο.

Συνολικά ωστόσο η «τρύπα» στα έσοδα αγγίζει τα 2 δισ. ευρώ.
Το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώνεται στα 10.275 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 9.072 εκατ. ευρώ και ελλείμματος 9.100 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2010.

«Τρύπα» 2 δισ. ευρώ στα έσοδα
Τα συνολικά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού (Τακτικός και ΠΔΕ) υστερούν έναντι του στόχου κατά 1.936 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές δαπάνες (Τακτικός και ΠΔΕ) παρουσιάζονται μειωμένες κατά 734 εκατ. ευρώ. Οχι όμως και οι πρωτογενείς δαπάνες που είναι αυξημένες κατά 4,3% ή κατά 874 εκατ. ευρώ.

Σε επίπεδο πενταμήνου (Ιανουάριος - Μάιος) τα καθαρά έσοδα ανήλθαν σε 18.358 εκατ. ευρώ και περιορίζεται η μείωσή τους έναντι του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος του 2010 σε 7,1% από 9,1% στο πρώτο τετράμηνο (Ιανουάριος - Απρίλιος).

Η υστέρηση των εσόδων οφείλεται σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών «κυρίως στη μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη, κατά την περίοδο σύνταξης του προϋπολογισμού, ύφεση στο τελευταίο τρίμηνο του 2010, στη μη επανάληψη των εισπράξεων τελών κυκλοφορίας κατά 393 εκατ. ευρώ τον μήνα Ιανουάριο, αφού φέτος δεν δόθηκε η ίδια παράταση στην εξόφληση των τελών, στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το τρέχον έτος λόγω της ευνοϊκότερης φορολόγησης βάσει του νέου φορολογικού νόμου και στις αυξημένες επιστροφές φόρων λόγω τακτοποίησης εκκρεμοτήτων παρελθόντων ετών».

«Αχτίδα» από τα έσοδα του Μαΐου
Παρά ταύτα, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού προ μείωσης επιστροφών φόρων, το μήνα Μάιο παρουσιάζουν αύξηση 4,7% έναντι του Μαΐου του 2010 και για πρώτη φορά φέτος τα καθαρά έσοδα σημείωσαν αύξηση 1,3% τον ίδιο μήνα, παρά τις αυξημένες κατά 151 εκατ. ευρώ επιστροφές εσόδων έναντι του Μαΐου του 2010.

Νοσοκομεία - Ταμεία εκτίναξαν τις δαπάνες
Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι αυξημένες κατά 6,4%. H αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στη διάθεση ποσού ύψους 375 εκατ. ευρώ για παλαιές οφειλές νοσοκομείων και στις αυξημένες δαπάνες για τόκους κατά 446 εκατ. ευρώ. Οι πρωτογενείς δαπάνες είναι αυξημένες κατά 4,3% ή κατά 874 εκατ. ευρώ, λόγω κυρίως των αυξημένων επιχορηγήσεων στον ΟΓΑ, ΙΚΑ και ΟΑΕΔ.
Και αυτό παρότι οι δαπάνες του ΠΔΕ παρουσιάζουν μείωση κατά 47,3% ή 1.528 εκατ. ευρώ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Sweet Tomatoes Printable Coupons