Παρασκευή, Ιουνίου 17, 2011

Οι τεχνοκράτες πήγαν περίπατο

Αν και στην αρχή οι φήμες είχαν φουντώσει ότι η νέα κυβέρνηση θα ήταν μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας αποτελούμενη από εξωκοινοβουλευτικούς τεχνοκράτες, οι οποίοι θα είχαν ρόλο πρωταγωνιστή, τα γεγονότα ήρθαν να διαψεύσουν κάτι τέτοιο

Όσοι περίμεναν ονόματα τεχνοκρατών στο νέο κυβερνητικό σχήμα σίγουρα θα απογοητεύτηκαν.
Όπως γνωρίζουμε όλοι, το όνομα του πρώην αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λούκα Παπαδήμου ήταν αυτό που ακουγόταν πιο έντονα για τη θέση του υπουργού Οικονομικών.
Τα δημοσιεύματα έδιναν και έπαιρναν με πιο τελευταίο αυτό των Financial Times, οι οποίοι έκαναν λόγο για πιθανή υπουργοποίησή του.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα αναλυτές της εφημερίδας τόνιζαν ότι εφόσον ο Γ. Παπανδρέου δεν κατάφερνε να πείσει τους υπουργούς για την αναγκαιότητα του μνημονίου θα προχωρούσε σε διορισμό έμπειρων τεχνοκρατών σε τουλάχιστον έξι σημαντικά υπουργεία ώστε να εφαρμοστεί το πρόγραμμα.
Λέγεται πως ο κ. Παπαδήμος αρνήθηκε τη σχετική πρόταση κάτι που έχει κάνει και στο παρελθόν.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες οι τεχνοκράτες δεν χρησιμοποιήθηκαν στη νέα κυβέρνηση επειδή ο πρωθυπουργός θέλει πρωτίστως πολιτικούς στο κόμμα αλλά και γιατί οι τεχνοκράτες θεωρούνται "Σημιτικοί", κάτι που ήθελε να αποφύγει.
Πρώτο μέλημα του πρωθυπουργού φαίνεται πως είναι να μείνει το κόμμα ενωμένο και όχι να τοποθετήσει ικανά άτομα σε κρίσιμα πόστα.
Ενώ φαινόταν πως θα γίνει σαρωτικός ανασχηματισμός στην ουσία όπως λέει και ο σοφός λαός "Άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς" αφού στην ουσία έγιναν μετατάξεις θα λέγαμε στελεχών και όχι τόσο δραστικές αλλαγές.
Μάλιστα, μέχρι χθες είχε διαρρεύσει ότι η νέα κυβέρνηση θα ήταν ολιγομελής με 25 υπουργούς,υφυπουργούς, τελικά επιλέχθηκε ένα μεγάλο αριθμητικά σχήμα με 41 υπουργούς, υφυπουργούς, από 48 που ήταν μέχρι χθες.
Οι "πρωτάρηδες" της κυβέρνησης
Επτά νέα πρόσωπα χωρίς προηγούμενη κυβερνητική θητεία περιλαμβάνει το νέο σχήμα, που ανακοινώθηκε πριν από λίγο από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γ. Πεταλωτή.
Πρόκειται για:
*Τον βουλευτή Κοζάνης Πάρη Κουκουλόπουλο, που ορίσθηκε υφυπουργός Εσωτερικών,
*Τον εξωκοινοβουλευτικό σύμβουλο του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου Παντελή Τζωρτζάκη, που ορίσθηκε υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης με αρμοδιότητα την ηλεκτρονική διακυβέρνηση,
*Τον ευρωβουλευτή Σταύρο Λαμπρινίδη, που ορίσθηκε υπουργός Εξωτερικών,
*Τον βουλευτή Α' Αθήνας Παντελή Οικονόμου, που ορίσθηκε υφυπουργός Οικονομικών,
*Τον βουλευτή Αχαΐας Κώστα Σπηλιόπουλο, που ορίσθηκε υφυπουργός Άμυνας,
*Τον βουλευτή Χαλκιδικής Γιάννη Δριβελέγκα, που ορίσθηκε υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και
*Τον βουλευτή Επικρατείας Ηλία Μόσιαλο, που αναλαμβάνει καθήκοντα υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου.
Στην κυβέρνηση, εξάλλου, επανέρχονται δύο πολιτικοί που μετείχαν και σε προηγούμενα σχήματα. Πρόκειται για τον νέο υπουργό Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου και τον υφυπουργό Υγείας Μάρκο Μπόλαρη.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Sweet Tomatoes Printable Coupons