Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 22, 2011

Εκτελέστηκε ο Τρόι Ντέιβις...

ΕΚΛΕΙΣΕ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΥΜΒΟΛΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΘΑΝΑΤΙΚΗΣ ΠΟΙΝΗΣ

Στην εκτέλεση του Τρόι Ντέβις, του μαύρου θανατοποινίτη για την δολοφονία ενός αστυνομικού, σε μια υπόθεση που προσέλκυσε την διεθνή προσοχή και τέθηκε στο επίκεντρο των προσπαθειών να καταργηθεί η θανατική ποινή, προχώρησαν σήμερα οι Αρχές την πολιτεία Τζόρτζια των ΗΠΑ.

Οι συνήγοροι του Ντέιβις, ο οποίος είχε καταδικαστεί για την δολοφονία ενός λευκού αστυνομικού το 1989, είχαν καταγγείλει ότι τα στοιχεία σε βάρος του ήταν ψευδή και παραπλανητικά ενώ οι επτά από τους εννέα μάρτυρες βάσει των καταθέσεων των οποίων κρίθηκε ένοχος είχαν ανακαλέσει ή αμφισβητήσει όσα είχαν πει.

Ο Ντέιβις θανατώθηκε στις 06:08 (ώρα Ελλάδας) με τη χορήγηση θανατηφόρου ενέσιμου διαλύματος χημικών ουσιών σε φυλακή στο Τζάκσον της Τζόρτζια, μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να απορρίψει την τελευταία έφεση της υπεράσπισης.

Μέχρι την τελευταία στιγμή το πλήθος περίμενε ένα θαύμα. Εκατοντάδες άνθρωποι προσεύχονταν όλη την ημέρα για μία ύστατη απόφαση που θα εμπόδιζε την εκτέλεση του Τρόι Ντέιβις, ο οποίος έγινε το διεθνές σύμβολο του αγώνα κατά της θανατικής ποινής. Οι υποστηρικτές του αναθάρρησαν όταν η εκτέλεση καθυστέρησε για τέσσερις σχεδόν ώρες εν αναμονή της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το οποίο απέρριψε και την τελευταία του προσφυγή.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο που ήταν παρούσα στην εκτέλεση, ο 42χρονος μαύρος Αμερικανός που καταδικάσθηκε το 1991 χωρίς στοιχεία, με βάση καταθέσεις μαρτύρων που στη συνέχεια ανακλήθηκαν για τον φόνο λευκού αστυνομικού, επαναλάμβανε μέχρι την τελευταία του στιγμή ότι ήταν αθώος. "Δεν έφταιγα εγώ, δεν είχα όπλο... Και γι΄αυτούς που ετοιμάζονται να μού αφαιρέσουν τη ζωή, ας σάς έχει ο θεός ευλογημένους".


"Ο Τρόι Ντέιβις πέθανε απόψε και μαζί του πέθανε το αίτημά του για τη δικαιοσύνη και την αλήθεια. Μία οικογένεια πενθεί απόψε...η αθωότητα δεν έχει άλλον εχθρό από τον χρόνο...αλλά η κληρονομιά του Τρόι Ντέιβις δεν χάνεται απόψε", δήλωσε μετά την εκτέλεση ένας εκ των συνηγόρων του, ενώ άλλος συνάδελφός του καταδίκασε τη μεταχείριση του Τρόι Ντέιβις ως "δικαστικό λιντσάρισμα".

Ο Μπέντζαμιν Τζέλους, πρόεδρος της οργάνωσης για την υπεράσπιση των εγχρώμων πολιτών (NAACP) έκανε λόγο για μία στιγμή "όπου η καρδιά ραγίζει , όπου η δικαιοσύνη της χώρας μας απογοητεύει εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο".

Σύμφωνα με τον Λάρι Κοξ, της Διεθνούς Αμνηστίας ΗΠΑ, "ο Τρόι Ντέιβις έχει πλέον γίνει το αδιανόητο σύμβολο όλων των αποτυχιών, όλων των στρεβλοτήτων...θα προσπαθήσουμε να στηριχθούμε σε αυτό για να δείξουμε ότι η θανατική ποινή πρέπει να καταργηθεί".

ethnos.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Sweet Tomatoes Printable Coupons